072-2281619 info@vmhundkurser.com

För åtta månader sedan flyttade jag, och hamnade hela sju mil bort från ”min” brukshundklubb.  Det blev inte längre hållbart att tillbringa tre till fyra kvällar i veckan på klubben, så jag var tvungen att lämna min plats i styrelsen, säga upp mig från hundägarutbildningssektorn, sluta vara ansvarig för klubbens hemsida, dra ner på antalet tävlingar där jag är tävlingssekreterare och inte längre fixa och dona med alla dom där småsakerna som lätt blir att man säger ja till när man sitter på ett styrelsemöte.  Men jag håller fortfarande en kurs om året, och i går kväll var första kurstillfället för årets Nosework kurs.

Jag är alltid en riktig turgumma när jag håller kurs, för jag får alltid dom bästa kursdeltagarna, och det var inget undantag den här gången heller.  Sex stycken supertrevliga hundar och deras engagerade mattar, en bearded collie, två mallar, en lajka, en dobermann och en västgötaspets.

Det bästa med att hålla nosework kurser är att få se hundarnas olika sökbeteenden, och den här kursen bjöd på hundar från hela skalan, allt från lite osäkra och försiktiga hundar, till hundar med alla fyra tassar i taket, och allt där i mellan.  Jag gillar att arbeta med hundarnas sökbeteende och sinnestämning och tycker det är otroligt fascinerande hur man med små, små ändringar i träningsupplägget kan få en hyperaktiv hund att gå ner i fullt fokus, och få en försiktig hund att ta för sig av sin omgivning.

Jag är ju lite (mycket) av en beteendenörd och därför är det extra spännande för mig att hålla nosework-kurser, för det finns så himla mycket att titta på.  När jag inte håller noseworkkurser eller lydnadskurser så jobbar jag en hel del med hundar som är stressade, osäkra, aggressiva eller allmänt bångstyriga i vardagen, oftast genom privatlektioner, men från och med i vår även i form av en onlinekurs, och då lägger jag väldigt ofta in nosework som en del av behandlingen.

Vid första kurstillfället på mina noseworkkurser introducerar jag aldrig etiketten (i det här fallet eukalyptus) utan vi jobbar helt och hållet med hundens sökbeteende och att skapa den rätta sinnesstämningen för hunden att jobba i.

Jag är redan nu supertaggad inför nästa kurstillfälle om en vecka, för att se utvecklingen som sker när ekipagen tränar hemma i en vecka.

Hundarna blir ofta väldigt trötta väldigt fort under nosework kursen.  Jag fick rapport från en matte att så var i alla fall fallet för en av hundarna som deltagit  =)