072-2281619 info@vmhundkurser.com
Upplever du ibland att hundträning har blivit en materialsport? Är du intresserad av att kunna träna din hund i styrka, balans och kroppskontroll men inte har ekonomi eller plats för alla prylar som man verkar behöva?

När man inte har plats för en hel uppsjö med pilatesbollar och balansplattor

Idag lever vi tyvärr i ett konsumtionssamhälle och det är lätt att få uppfattningen att man måste redskap till förbannelse för att kunna fysträna sin hund.  Men så är verkligen inte fallet.

I det här avsnittet av bloggserien om styrka, balans och kroppskontroll så ger jag dig tips om hur du kan använda tegelstenar och andra fyrkantiga föremål för att träna din hunds kroppskontroll.

Istället för targets.

I del 1 av den här bloggserien visade jag bland annat hur du kan använda soffdynor som targets. 

Nu ska jag visa dig hur du även kan utnyttja tegelstenar som targets.

I förra inlägget såg du hur du kan lära din hund att sätta sina baktassar på en target, och även sina parallella tassar, dvs vänster fram och vänster bak, eller höger fram och höger bak,

Jag utnyttjar tegelstenar för att lära hunden att lyfta sina diagonala tassar, dvs vänster fram och höger bak, samt höger fram och vänster bak.

 

Klossträning

Klossträning går ut på att träna hundens bakdelskontroll.  Genom att hunden sätter sina framtassar upp på en kloss och rör sig runt klossen med bakbenen så lär du hunden att den kan röra sina baktassar oberoende av sina framben.

Rätt föremål för uppgiften

Istället för den berömda IKEA-pallen som så många använder i sin klossträning så använder jag ofta betongplattor, speciellt när jag tränar med stora, tunga hundraser.

Jag vill att hunden har ett högt driv och tempo mot klossen, och då är det viktigt att klossen inte glider iväg eller välter när 50 kg rottweiler slänger sig upp på den.  Men även med mindre raser gillar jag stadiga, tunga klossar som är lägre än pallarna.

 

Liksidig träning

I all träning så är det viktigt att hunden blir jämt musklad.  Därför behöver man alltid lära hunden att utföra övningar åt både höger och vänster.  Detta gäller när man klosstränar, när hunden lyfter parallella ben, diagonala ben och alla andra övningar där övningen går att utföra i olika riktningar.

 

När du klosstränar så behöver du vara noga med att lära din hund att röra sig åt båda håll runt klossen.  Lär din hund att när du står med tårna mot klossen så ska han eller hon förhålla sig mitt emot dig.  Rör du dig åt höger så rör sig din hund mittemot, rör du dig åt vänster rör sig hunden åt andra hållet, och står du stilla står din hund stilla mitt emot dig.  På det sättet lär du din hund att vara lika smidig åt båda håll.

 

I nästa avsnitt

I nästa avsnitt av serien om balans och kroppskontroll visar jag hur du kan träna mottryck, stabilitet och god hållning med hjälp av endast en plastburk och en näve godis!

Vad är ditt bästa tips?

Har du några egna tips om hur man kan träna kroppskontroll inomhus utan dyra redskap? 

Lämna ett meddelande i kommentarsfältet och berätta om vilka kroppskontrollsövningar du och din hund tycker om att träna tillsammans!