072-2281619 info@vmhundkurser.com
Känner du dig lite vilse när det gäller fysträning av din hund?  Du vet med all säkerhet att det finns mängder med fördelar med att hålla din hund i god form, men det är lätt att bli överväldigad av för mycket information.  Eller att bli osäker av för lite information.

Vad är styrka, balans och kroppskontroll bra för?

Styrka, balans och kroppskontroll hos hunden är en viktig del av den fysiska träningen för att förebygga skador, och tillhör ett av mina favorit-nördområden inom hundträning.

Jag använder det en hel del när jag arbetar med att stärka självförtroendet på hundar som har lite svårt med sig själva i vardagen, på tricks & cirkuskonster-kurser, som aktiveringstips, som komplement till lydnadsträningen och inte minst i min egen träning med egna hundar.

Att träna olika balansövningar inomhus på vintern är ett ypperligt sätt att fördriva kalla vintermånader när skogsagility och dog-parkour inte riktigt är aktuellt. 

Men det fungerar även utmärkt dom där varma sommardagarna när promenader bara kan ske tidig morgon eller sen kväll, eller blöta och regniga höstkvällar när varken du eller hunden vill ge er ut.

Hur vet man vad som är lagom?

Facebook och instagram är fyllda till bristningsgränsen med bilder och filmer på hundar som utför olika balansövningar, kroppskontrollsövningar och flashiga tricks.

Det är ju inte helt lätt att veta vilka övningar man själv kan prova med sin hund.

Hur ska man veta om en övning är för lätt för ens hund?  Eller för svår?  Eller rent utav skadlig?

Det finns alldeles för många inlägg på sociala medier där hundar utför övningar som dom inte är gamla nog för att utföra, i tillräckligt bra form för att utföra, eller av andra anledningar inte borde utföra.

I några veckor framöver kommer jag dela med mig av lite tips för att du och din hund ska kunna komma igång med grundläggande träning i styrka, balans och kroppskontroll.

 

När hundträning blir en materialsport

 

Du behöver heller inte investera i dyra pilatesbollar eller balansplattor för att kunna träna din hund i styrka, balans och kroppskontroll. 

Inte för att det på något vis är fel att använda pilatesbollar eller balansplattor, men man kanske inte har möjlighet att köpa hem dyra träningsredskap. 

Därför ska jag i det här blogginlägget visa dig hur du kan träna din hund med saker du antagligen redan har i hemmet. 

I det här bloggavsnittet visar jag olika sätt att använda soffdynor.

Istället för pilatesboll

 

 

Några soffdynor staplade på varandra kan ersätta en pilatesboll.

Fördelen är att du kan börja med endast en dyna, och utöka antalet vartefter att din hund utvecklas i träningen.

Som target


Det går även alldeles utmärkt att använda dig av soffdynor som target för olika ben. 

Först lär du hunden att placera tassarna på dynan medan dynan ligger på golvet, och när hunden kan det så höjer du dynan upp mot en vägg. 

Exempel på övningar kan vara att sätta baktassarna på dynan eller parallella tassar.

 

I nästa avsnitt

I nästa avsnitt i serien om styrka balans och kroppskontroll så ger jag dig tips på övningar med tegelstenar (eller andra fyrkantiga föremål) samt visar hur du kan börja träna bakdelskontroll tillsammans med din hund.

Vad är ditt bästa tips?

Har du några egna tips om hur man kan träna balans inomhus utan dyra redskap? 

Lämna ett meddelande i kommentarsfältet och berätta om vilka balansövningar du och din hund tycker om att träna tillsammans!