072-2281619 info@vmhundkurser.com

Välkommen till del 3 i serien om hur du kan träna din hund i balans och kroppskontroll utan dyra redskap. I det här avsnittet tittar vi på hur du kan träna stabilitet och mottryck med endast en plastburk och en hög godis.

Burkleken är en av mina favoritövningar.  Den ligger till grund för väldigt många olika saker; fokus, impulskontroll, stadga, bålstabilitet och lite till.  När jag använder burkleken i syfte att träna balans och kroppskontroll så utnyttjar jag övningen till att träna bålstabilitet, mottryck och att öka hundens förståelse för sin egen stadga.

Jag börjar med att lära hunden att stå stilla och titta på burken med godis.  Detta gör jag genom att det blir en typ av omvänt lockande, där godiset på burklocket motsvarar min öppna hand och behöver jag ”stänga handen” så lägger jag helt enkelt min hand över godiset.

När hunden förstår att den inte får ta av godiset så börjar jag att belöna endast när hunden står helt stilla och tittar på godiset.  Rör sig hunden så ”stänger jag handen” genom att lägga min hand över godiset på burken.  När hunden står stilla igen så tar jag bort min hand och belönar hunden.

Nu börjar jag lägga till störningen av min hand mot hunden.  Jag vill att hunden behåller sitt totala fokus på burken även om jag lägger min hand på hunden.  Jag vill kunna trycka lite lätt mot hundens bog utan att hunden släpper sitt fokus på burken.  Jag ökar störningen mer och mer tills jag kan röra mig runt hunden och lägga ett lätt tryck med min hand mot hundens lår och biceps, på samtliga ben utan att hunden släpper fokus från burken.  Hunden ska nu ge ett lätt mottryck för att bibehålla sin balans när jag trycker mot den.

 

När hunden kan det så försöker jag att försiktigt rubba hundens ben ur position. Jag vill här att hunden verkligen håller fast sitt ben, utan att låta mig flytta den.

I nästa avsnitt visar jag hur olika tricks och cirkuskonster kan stärka hundens muskler.  Få mina blogginlägg skickade direkt till din inkorg genom att klicka på knappen.