072-2281619 info@vmhundkurser.com

Träningen med syrrans lilla tyska jaktterrier Öddi fortsätter. (Första blogginlägget här)  Vi har nu träffats för andra gången och jobbat med omvänt lockande.  Fördelen med tyska jaktterrier i det omvända lockandet är att dom är otroligt intensiva, så det blir tydligt när dom helt plötsligt förstår övningen.  Nackdelen med tyska jaktterrier i det omvända lockandet är att dom är så otroligt intensiva så mina fingrar blödde innan vi var klara!

OMVÄNT LOCKANDE-VAD, HUR OCH VARFÖR
Omvänt lockande är ett sätt att träna både impulskontroll och stadga.  Genom att lära hunden att min öppna hand, fylld med godis, betyder ”Du gör rätt, behåll den positionen” och min stängda hand betyder ”Nu gjorde du fel, återta den positionen du precis bröt” så bygger vi en förståelse i hunden att sitta, ligga eller stå kvar.  Alltså att hålla position.  Dom vanligaste positionerna att träna är sitt, ligg och stå.

För att lära hunden att hålla position när min hand är öppen behöver jag först lära hunden lite spelregler.  Regel nummer 1 är att låta bli min hand fylld med godis.  Det allra första jag gör i inlärningen är att sträcka fram min knutna näve, fylld med supergott godis.  Jag låter hunden försöka göra inbrott i min hand så mycket den vill.  Jag tar inte bort min hand, säger inte nej, utan låter den helt enkelt hålla på bäst den vill.  Så fort hunden lättar det minsta lilla på trycket från min knutna näve så belönar jag genom att ta en godis ur den knutna handen med den andra handen och belöna.  Sen fortsätter jag att låta hunden försöka göra inbrott.  Jag tar fortfarande inte bort min hand, och säger fortfarande ingenting.  Varje gång hunden lättar lite på trycket från min godishand så belönar jag snabbt genom att ta en godis därifrån med den andra handen och ge hunden.  Efter ett tag kommer hunden att förstå att det snabbaste sättet att få en godis är att låta bli godishanden!

När jag har kommit så långt så gör jag om samma process, men den här gången med min godishand öppen!  När hunden försöker sno godiset i min hand (vilket den så klart kommer försöka göra) så stänger jag helt enkelt handen.  Jag rycker inte bort handen, jag säger ingenting till hunden, jag stänger helt enkelt handen.  Då kommer hunden känna igen situationen från det tidigare stadiet och komma ihåg att enda vägen till belöning är att låta bli handen.  Så fort hunden släpper trycket från handen så belönar jag.

Jag öppnar handen igen.  Varje gång hunden försöker sno en godis, så stänger jag helt enkelt handen.  Varje gång hunden inte försöker sno en godis, så öppnar jag och belönar, tills jag kan sitta med handen helt öppen fylld med godis framför hunden utan att hen försöker ta något.  Det är viktigt att godiset i min hand är supergott, för jag vill vara säker på att hunden har förstått övningen och jobbar med sin impulskontroll och att det är därför den inte tar godiset, och inte att den låter bli godiset för att den ändå inte vill ha det.

 

I nästa del visar jag hur man kan använda det omvända lockandet till att träna på stadga i olika positioner.