072-2281619 info@vmhundkurser.com

Alla har nog olika uppfattningar av vad som är en lydig hund.  En del tycker att en lydig hund är en som inte drar i kopplet, inte hoppar på folk och som går och är tyst och stilla i hemmet.  Andra tycker att en lydig hund är en hund som presterar bra på tävlingar.  Det finns nog även några som tycker att en lydig hund är en hund som ser sin ägare som någon slags alfa-ledare, som inte tar ett enda eget initiativ och väntar på tillåtelse för allt den vill göra.

Det här är mina tankar om vad en lydig hund är.

En lydig hund är ju inte nödvändigtvis en hund som gör som den är tillsagd.  För om jag säger till din hund ”gå in på toaletten, fäll ner toalocket, hoppa upp på toalocket och spola toaletten” så kan jag ju inte förvänta mig att din hund gör det.  Det är inte för att din hund är olydig, det är för att den inte har fått lära sig att utföra den uppgiften.

Detsamma gäller med enklare kommandon.  Om jag säger ”sitt” till min hund och den inte sätter sig så är det inte nödvändigtvis för att den är olydig.  Oftast så handlar det om att hunden inte har fått lära sig beteendet tillräckligt bra.  ”Men min hund kan visst sitt, jag har ju lärt den det”.  Japp, det har jag ju.  Jag har lärt hunden ”sitt”, men har hunden lärt sig ”sitt”?  Om ett barn går till skolan i nio år och inte kan läsa när den går ut nian, vems fel är det, barnets eller undervisningen?  Om en hund inte kan sätta sig när jag säger sitt, vems fel är det då, hundens eller mitt?

En lydig hund är en hund som har fått lära sig att välja rätt beteende.  Om hunden inte väljer att utföra rätt beteende så har jag uppenbarligen inte lärt den tillräckligt bra.