072-2281619 info@vmhundkurser.com

Välkommen till del 4 av 4 i bloggserien om hur du kan träna styrka, balans och kroppskontroll utan dyra redskap.

Jag älskar att träna tricks och cirkuskonster!  Att shejpa fram saker är nåt av det roligaste jag vet, och just onödiga tricks och larviga cirkuskonster ger stora möjligheter till shejping.  Nu råkar ju jag tycka att det inte finns några onödiga tricks, eftersom dom allra oftast fyller någon form av kroppskontroll-funktion, men det är jag det =)

Fyra tassar i en låda

Ett väldigt bra trick att kunna är 4 tassar i en låda.  Jag shejpar in hunden i en låda och börjar oftast med en låda som är minst lika stor i golvyta som hunden är.  När hunden kan kliva in i lådan med självförtroende och flyt så byter jag till en mindre låda.

När lådans golvyta är mindre än hundens golvyta så behöver hunden dels tänka mycket mer om var den har sina tassar någonstans, dels behöver den börja jobba med sin bålstabilitet.  Hunden tränar alltså två olika saker samtidigt i den här övningen.  Både kroppskontroll och styrka.  Ju mindre lådan blir, ju mer bålstabilitet krävs det av hunden för att klara av att stå stilla i lådan, och ju mer förståelse för var man sätter tassarna krävs.

Att tänka på med den här övningen:  Det går jättebra att lära valpar att kliva in i en låda, men med en valp vill man att lådan ska vara lika stor som hunden.  Man vill alltså inte ha i valpen i en pytteliten låda, som på bilden ovanför.  Valpens kropp är inte redo för den styrketräning som sker i den här övningen.

Gå på fötter

I den här övningen lär vi hunden att ställa sina framtassar på våra fötter och följa med oss i den positionen när vi rör oss framåt.

För att lära hunden det så utnyttjar jag min sko som tasstarget.  Jag lär hunden att sätta sina framtassar på min sko, utan att jag har skon på mig till en början.  När hunden är säker på sin uppgift så sätter jag på mig skorna och låter hunden sätta sin tass på min sko.  När båda tassar är på plats så börjar jag röra mig försiktigt framåt

 

I nästa blogginlägg berättar jag om varför fysträning även är bra för en hunds mentala hälsa.  Klicka på knappen för att prenumerera på blogginlägggen så du inte missar viktig information.