När en hund behöver kuta sin rygg för att få plats, och slå på en massa muskler för att hålla positionen så är det inte en lämplig övning för en valp.
Träningsmode
Det går mode i hundträning. För något år sen var det balansbollar som var den nya grejen, innan det var det viktmanschetter och före det så var det klövjeväskor som gällde för att fysträna sin hund. Just nu är det modernt att träna tricks och cirkuskonster som en del av hundens fysträning eller kroppskontrollsträning. Och ingen är gladare för det än jag. Men det florerar flera filmer på Facebook och YouTube som inte lämpar sig för alla hundar att träna, och utan kunskap i ämnet så kan det så lätt bli fel.
Det finns flera övningar som jag anser att man bör vara försiktig med när man tränar, förutom det jag nämnde ovan om 4-tassar i en låda.
Sitt fint/sitta kanin/sitt vackert
Att sitta vackert kräver en redan stark bål för att inte riskera skador i ryggen. Det är ingen nybörjarövning och bör definitivt inte utföras med valpar. Vill man lära sin hund att sitta fint behöver man först grunda med flera andra bålövningar i stigande svårighetsgrad.
Kryp
Att krypa kräver en hel del av hundens förmåga att hålla ihop sin egen kropp och koppla på muskler i axlar, höfter och bål. Eftersom styrketräning ska undvikas hos unga valpar så är det här en övning som också ska undvikas. Vuxna hundar behöver en viss grundstyrka innan man ber dem att utföra krypet. Det är också viktigt att man lär hunden att utföra övningen på rätt sätt, för att förhindra skador.
Stå på händer
Visst ser det häftigt ut, med en hund som kan stå på händer, antingen med bakbenen mot en vägg eller bara rakt upp i luften. Men den här positionen sätter skuldran i en för hunden onaturlig vinkel samtidigt som all vikt läggs på just den punkten. Ju större lutning, ju mer press. Hundar har inte nyckelben, vilket betyder att hundens skuldra inte är fäst i något ben mot hundens kropp. Det enda som håller skuldran på plats är muskler. Att lägga för stora krafter i onaturliga vinklar på dom musklerna kan ge svårläkta skador och bör därför undvikas. Den här övningen kräver en hund med toppfysik. Övningen lämpar sig därför inte för de allra flesta hundar, och definitivt inte för valpar.
Hur avgör man om övningen är lämplig?
Ett bra sätt att avgöra om övningen är lämplig för din hund är att ställa sig några enklare frågor angående övningen.
Är övningen en kroppskontrollövning, en balansövning eller en styrketräningsövning? Om det är en styrketräningsövning så är den troligtvis inte lämplig för en valp.
Vilken svårighetsgrad har övningen? Om svårighetsgraden är svårare än vad din hund är tränad för att kunna utföra så bör din hund inte göra övningen, oavsett ålder på hunden.
Vilka skelettben, leder, senor eller ligament belastas i övningen? Vid vilken ålder har dessa skelettben, leder, senor och ligament utvecklats klart i din hund? (Nej, de utvecklas inte samtidigt)
Om du inte vet vilken svårighetsgrad övningen ligger på rent fysiskt, inte kan avgöra om det är en balansövning, styrketräningsövning eller kroppskontrollsövning, eller inte kan svara på vilka ben, leder, senor och ligament som belastas i övningen så kan det vara bra att avstå från övningen, tills du har lärt dig mera. Att man har sett någon annan utföra övningen på sociala medier är inte bevis på att det är en lämplig övning. Den personen kanske inte heller kan svara på frågorna.
Att fysträna sin hund är en fantastiskt positiv sak, men det måste göras på rätt sätt. Jag brukar säga att om träningspasset ser så tråkigt ut att det inte är värt att lägga ut på sociala medier så är det troligtvis ett bra träningspass. Vilket så klart inte alls behöver vara sant, men det jag menar är att vi måste passa oss för att träna saker som är lite häftiga, eller ger många följare, för det är långt ifrån självklart att den typen av träning är lämplig för just vår hund. Om du är osäker på vad som är lämpligt för just din hund så ta kontakt med någon som är utbildad i området för att lära dig mer.