072-2281619 info@vmhundkurser.com

Långt långt innan Esme flyttade in här hos mig så gjorde jag en plan för vad jag skulle träna på under hennes första år.  Jag delade upp det i vad vi skulle göra innan hon blev tre månader, sex månader, nio månader och tolv månader.  Hon är nu tre månader.  Vi har inte hållit oss till våran plan!

Vissa saker som stod på 3-månaders listan har vi inte ens börjat med.  Till exempel omvänt lockande.  Inte för att jag har glömt, utan för att jag fick för mig att jag inte vill lära henne en massa impulskontroll ännu.  Jag vill att hon agerar, utforskar, tar för sig.  Jag vill utveckla hennes jävlaranamma och driv innan jag börjar hämma henne med en massa impulskontrollsövningar.  Det här betyder så klart inte att vi aldrig kommer träna impulskontroll, det kommer vi så klart göra, och ganska så snart, för man kan ju inte bete sig hur som helst när man är valp/unghund.  Men jag valde ändå att vänta med det lite.

Andra saker har vi redan börjat träna fast dom egentligen står på 9-månaders listan.  Metallapportering till exempel.  Det jag också har ändrat på i mitt tänk sedan listan skrevs är att jag ju inte behöver lära in saker klart.  Istället för att lära henne ett par, tre saker i taget så kan vi ju faktiskt göra en massa saker fast bara lite grann.  Lite balansövningar.  Lite tricks.  Lite apportering.  Lite targetträning.  Hon måste ju faktiskt inte kunna något specifikt.  Vilket ju är en jäkla tur, för hon kan just ingenting.  Inte sitt, inte ligg, inte inkallning, inte gå i koppel, ingenting.  I alla fall inte om man kollar vad folk brukar lära sina valpar i den här åldern.

Däremot så förstår hon sin belöningssignal på nära håll och vi jobbar mot en externbelöningssignal.  Hon förstår shejping.  Hon har kommit en bit på väg i klossträning.  Hon förstår att den snabbaste vägen till belöning är att jobba, inte att fixera vid belöningshanden.  Hon kan växla mellan passiv och aktiv leksak, strunta i leksakerna som ligger och dräller och bara leka med den jag har, hålla fast leksaken allt hon kan trots störning, hon kan nostarget och tasstarget, plocka upp föremål och vi jobbar med att lämna av föremål i handen.  Hon kan springa allt vad hon kan mot mig, och allt vad hon kan ifrån mig.  Hon kan stå på ostadiga underlag och jobba mot mig på en linje.  Hon kan även kissa och bajsa inne, bita mig så jag blöder och sno mina glasögon från mitt ansikte när jag sitter och läser och springa iväg med dom.  Hon är dessutom sötast i hela världen och bäst på allt hon gör.