072-2281619 info@vmhundkurser.com

Flera av skyltarna i nybörjarklass bygger på grundfärdigheterna sitt, ligg och stå.

Ligg
En av skyltarna i rallylydnadsklass är ”Ligg”.  När hund och förare stannar vid skylten ska hunden lägga sig direkt från stå, utan att mellanlanda i ett sitt.  Många hundar har aldrig fått lära sig att lägga sig direkt från stå.  Ofta får vi hem vår valp och så lägger vi en massa tid på att lära hunden att sitta.  Och när den sitter ner så lär vi den sedan att lägga sig, ur en sittande position.  Men här är det alltså viktigt att lära hunden att lägga sig direkt ur stående position.

För att motverka hundens tendens till att mellanlanda i ett sitt så lär jag hunden att lägga sig med framkroppen först.  Jag börjar med att sitta ner på marken och hålla mina händer lågt.  Jag rör inte mina händer, lockar inte ner hunden med godis, jag säger inget kommando, utan väntar bara på att hunden ska lägga sig.  En del hundar behöver man shejpa fram att dom ska lägga sig med framkroppen först, andra hundar gör det naturligt.  Efter ett tag så ändrar jag kriteriet till att hunden lägger sig utan att vare sig framdelen eller bakdelen lägger sig först, dvs att hunden lägger sig rakt ner, horisontellt med marken.

När jag är nöjd med hur hunden lägger sig, och jag har flyt på beteendet (dvs hunden upprepar läggandet om och om igen) så börjar jag sakta att resa mig, så att jag under loppet av ett par träningspass går från sittande på golvet till stående.  När hunden lägger sig precis som jag vill, med flyt, när jag står rakt upp och ner, så börjar jag lägga på kommando.  Nu börjar jag även träna det i fotposition eftersom det är där som hunden kommer utföra det i rallylydnaden.
Sitt, Stå
Många upplever att en av dom svåraste skyltarna att få till riktigt bra är ”sitt, stå” där hunden ska först sätta sig, sedan på kommando resa sig till ett stå och där bli stående helt still i ett par sekunder innan man går vidare.

Att kunna växla mellan dom tre olika positionerna sitt, ligg och stå är en viktig grundfärdighet för rallylydnaden