072-2281619 info@vmhundkurser.com

Jag använder mig av omvänt lockande när jag tränar olika former av stadga, bland annat sitt kvar och ligg kvar.  I rallylydnad är det fullt tillåtet att ge både muntligt kommando och handtecken samtidigt, och flera gånger, om man behöver, så man behöver inte jobba bort den öppna handen som visar för hunden att den ska sitta kvar (däremot får man inte ha godis i den handen på tävling).

 

 

Många hundar har lättare för att sitta kvar trots att vi har gått långa avstånd ifrån dom så länge dom kan se oss, än vad dom har för att vi ska kunna gå bakom deras rygg utan att dom reser sig.  I rallylydnaden ska hunden kunna både sitta kvar och ligga kvar medan föraren går ett varv runt hunden.  I början så ser jag till att belöna ofta när jag rör mig runt hunden, och jobbar successivt bort belöningarna tills hunden klarar ett helt varv.  Ibland kan man behöva belöna hunden samtidigt som man rör sig bakom hunden, så att den vänjer sig vid att man är där bakom samtidigt som något positivt händer (i det här fallet att äta godis).

I filmen nedanför ser du hur momenten genomförs.  Här har jag bantat bort den omvänt lockande handen till bara ett finger.