072-2281619 info@vmhundkurser.com

Nu är det dags att utnyttja övningen för att träna stadga.  Jag börjar med att be hunden att sitta.  Jag belönar sättandet och öppnar min godisfyllda hand och håller en bit framför hunden.  Nu börjar det omvända lockandet.  Så länge hunden sitter kvar så fortsätter jag att hela tiden hålla handen öppen och belöna hunden genom att ta en godis ur handen med min andra hand och ge hunden.  Skulle hunden resa sig så stänger jag helt enkelt handen.  Jag rycker inte bort handen, jag säger inget till hunden, utan jag väntar helt enkelt med min knutna hand tills hunden själv väljer att sätta sig igen.  (första två, tre gånger kan det ta en liten stund innan hunden förstår att den ska återta positionen, dvs sätta sig, men låt hunden komma på det själv utan hjälp från dig)  Så fort hunden sätter sig igen så öppnar jag genast handen och belönar.  Sen fortsätter jag med öppen hand, belönar hunden för att den sitter kvar, stänger handen om hunden råkar sätta sig, och belönar omedelbart och öppnar handen så fort hunden sätter sig igen.

 

STÄNGD HAND BETYDER FEL, ÖPPEN HAND BETYDER RÄTT
Jag gör det till en lek, där jag försöker locka hunden att resa sig med min öppna hand fylld med smarrigt godis, och hunden säger ”nähä du, mig lurar du inte, jag ska sitta kvar!”  Så länge hunden gör rätt, d.v.s. håller position (i det här fallet, sitter kvar) så är min hand öppen och jag fortsätter att belöna genom att ta en godis från den öppna handen med den andra handen och ge hunden medan den sitter.  Så fort hunden bryter position så stänger jag handen.  Så fort hunden sätter sig igen så öppnar jag handen och belönar.

Det är viktigt att ganska omgående använda det omvända lockandet även i ligg och stå, så att hunden inte fastnar i att tro att stängd hand betyder sätt dig.  Istället så ska den stängda handen signalera för hunden att den ska återta den position den hade precis innan den bröt positionen.  Om jag till exempel tränar stadga i ligg, och hunden byter position till antingen sitt eller stå så stänger jag helt enkelt handen tills hunden lägger sig igen, och då öppnar jag genast handen igen och belönar.

Samma sak gäller när jag tränar stadga i stå.  Flyttar hunden på ett ben, eller byter position, så stänger jag handen tills hunden återgår till att stå stilla, då öppnar jag handen och belönar.