072-2281619 info@vmhundkurser.com

Det går mode i vad man ska gå för kurser med sin hund.  För ett par år sedan var kurser i lek och belöningsutveckling något man såg lite överallt.  Jag upplever att dom kurserna har minskat i antal, vilket är synd.  För mig så är lek och belöningsutveckling så mycket mer än bara hur du kan belöna din hund.

Att hitta rätt sinnesstämning inför rätt moment är något jag jobbar med mycket, man har ju hälften vunnet om hunden redan befinner sig mentalt där jag vill ha den när jag tränar.  Med hjälp av olika slags belöningar, men framför allt olika sätt att använda belöningarna på, så kan jag få min hund på rätt tankar innan jag ens börjar träningen.  Som exempel så leker jag och Esme ibland en lek som heter crazy balls.  Den går ut på att jag kastar en boll åt ett håll, hon springer efter den och jag vänder och springer genast åt andra hållet.  När hon har fångat sin boll, vänt sig om och sprungit ikapp mig så kastar jag nästa boll framåt samtidigt som jag vänder mig om och springer åt andra hållet.  Och när Esme har fångat den bollen så vänder hon sig om, springer ikapp mig, och jag kastar en till boll framåt.  Osv.  Esme fullständigt älskar den leken.  Men vi leker den väldigt sällan och i väldigt korta stunder.  Det är nämligen så att när vi leker den leken så fylls hennes lilla kropp med alldeles för mycket adrenalin och hon slår väldigt snabbt över och blir ett okontaktbart litet monster med rödlysande ögon som ska valp-hugga alla runt omkring henne till varje pris.  Det är alltså inte en lämplig lek att använda när man vill ha lite träningsfokus.  Däremot så kan vi leka samma lek fast med godis istället för bollar.  Vi gör på precis samma sätt, men istället för att kasta en boll framåt varje gång Esme springer ikapp mig, så kastar jag en godis.  Vi gillar den här leken lika mycket som crazy balls, men fördelen är att hon istället för att bli totalt ohanterlig så blir hon alldeles lagom taggad för saker som att runda kon, springa till target osv.

Förutom sinnesstämningar så använder jag lek och belöningsutveckling till att bygga självförtroende hos hunden.  Nu är ju inte det något som Esme verkar sakna, just självförtroende, men det är ändå något jag är mån om att förvalta.  Jag vill ha en hund som vågar ta i för kung och fosterland när vi jobbar tillsammans, och det är något som jag kan forma med hjälp av bland annat lek och belöningsutvecking.  Jag jobbar väldigt mycket med hundar som är stressade, osäkra och som har lite svårt för sig själva i vardagen, och där kan lek och belöningsutveckling göra enorma skillnader.

En hunds personlighet är lite som en luftballong.  Ju mer driv, självförtroende och jävlaranamma som fyller luftballongen, ju högre flyger den.  Med en ballong som flyger högt kan man använda tyngder i form av regler och impulskontroll utan att det påverkar hunden särskilt mycket.  Det är till och med så att man måste tynga ner ballongen lite, så den inte flyger för högt och exploderar av trycket.  Men en hund vars ballong inte flyger särskilt högt, eller rent av har svårt att lämna marken över huvud taget, den ballongen kan man inte tynga ner, den behöver man fylla med just driv, självförtroende och jävlaranamma först.

Det intressanta är att man kan arbeta med båda sorters ballonger med samma verktyg.  Genom lek och belöningsutveckling kan du se till att din hunds ballong flyger alldeles lagom högt.

Så lek och belöningsutveckling handlar inte bara om att hitta vilka godisar som hunden tycker om, eller att lära hunden att släppa sin leksak när ni har kampat klart.  Istället kan du använda det till att hjälpa din hund att bli den starka, modiga och självständiga individ som hen förtjänar att vara.  Du kan använda det till att utveckla ert samarbete och för att effektivisera eran träning.  Att din hund även råkar komma tillbaka med bollen som du har kastat är bara en bonus  =)