072-2281619 info@vmhundkurser.com

För några år sedan upptäckte jag att jag hade lyckats med otursamma bedriften att övertala min hund att all träning var tråkig.  Han likställde träning med något svårt, krävande och faktiskt även lite obehagligt (trots att jag aldrig använder mig av obehag i träning eller vardag med mina hundar).  Felet var helt och hållet mitt!  Jag hade tränat honom som om han var den hund jag tyckte att han skulle vara, inte som den hund han faktiskt var.  Det har tagit lite tid att komma tillbaka på banan.  Först slutade vi med all form av träning under en ganska lång tid, men återupptog träningen igen men under andra premisser.  Numera är jag väldigt tydlig med mig själv hur jag lägger upp träningen för oss.  För att hjälpa mig med det så har jag valt tre ledord att fokusera på, oavsett vad det är vi tränar, nämligen Glädje, Attityd och Samarbete.

Glädje
Det ska vara kul att träna hund, det är vi nog alla överens om.  Det är ju därför vi håller på liksom.  Men jag ha in ren glädje i mina träningspass.  Jag vill skratta högt.  Och jag vill att min hund skrattar högt!  (jo, dom gör det, man behöver bara lyssna lite extra noga för att höra det).  Om jag har en dålig dag, eller är smått arg eller irriterad på något, eller rent av lite allmänt pms:ig, så avstår jag att träna.  Jag vill inte föra över den känslan på min hund. Det blir helt enkelt inget bra träningspass om inte jag är i rätt sinnesstämning när vi börjar.

Attityd
Jag vill att min hund ska tycka att han är asball i allt han gör.  Om jag säger ”sitt” så vill jag att han tänker ”Ja! Det här är mitt bästa moment! Kolla va bra jag kan!” och när jag säger ”ligg” så vill jag att han tänker ”YES! Ligg är min bästa grej, titta vad grym jag är!” och när jag säger ”kom” så vill jag att han tänker…..ja, ni fattar.  Allt han gör ska han känna att han är bäst på.  Det är den attityden jag är ute efter i våran träning.

Samarbete
När vi pratar om samarbete så menar vi ofta att hunden ska samarbeta med oss, men samarbete är faktiskt tvåvägskommunikation.  Därför är det viktigt för mig att se till att vi båda är närvarande i träningen.  Vi är båda lyhörda på varandra, fokuserade på varandra och arbetar tillsammans.  Min hund samarbetar inte med mig, jag och min hund samarbetar ihop!

Vad är dina ledord i träningen?  Eller har du ett mantra eller filosofi som sammanfattar dina träningspass?  Lämna gärna en kommentar och berätta!