Hur tränar jag bort att hunden gör si? Hur tränar jag bort att hunden gör så? Det är nog den vanligaste frågeformuleringen jag får från kursdeltagare. Hur tränar jag bort…
I klickerträning tänker man tvärt om. Istället för att tänka på vad man vill träna bort, så tänker man på vad man vill ha istället, och så ersätter man det oönskade beteendet med det önskade beteendet.
Hur tränar jag bort att hunden hoppar på gäster när vi får besök? Bestäm dig för vad du vill att hunden gör istället, och lär hunden att göra det. Om du vill att hunden ska sitta tyst och stilla utanför hallen medan gästerna kommer in, så tränar du hunden till att sitta tyst och stilla utanför hallen när gästerna kommer in. Om du istället vill att hunden ligger i sin bädd i vardagsrummet när gästerna kommer in, så tränar du hunden till att ligga i sin bädd i vardagsrummet när gästerna kommer in. Man tänker alltså inte på vad man vill träna bort, utan på vad man vill ha istället, och så förstärker man det beteende man vill ha.
Hur tränar jag bort att hunden drar i kopplet? Bestäm dig för vad du vill att hunden ska göra istället, och lär hunden att göra det. Om du vill att hunden går vid din vänstra sida med fullt fokus på dig och inget annat, så tränar du hunden till att kunna gå vid din vänstra sida med fullt fokus på dig och inget annat. Om du istället vill att hunden ska gå vid din högra sida, med blicken framåt, så tränar du hunden till att kunna gå vid din högra sida, med blicken framåt.
Inom klickerträning förstärker man alltså det beteende man vill ha. Man tränar in rätt beteende, istället för att träna bort fel beteende.
Folk som inte riktigt har förstått klickerträningsmetoden, eller som fortfarande förespråkar förlegade och mindre trevliga sätt att träna hund, blandar ofta ihop det här tankesättet med att man på något sätt skulle ignorera att hunden gör fel, låta den göra så mycket av det oönskade beteendet som den vill, och sen bara skjuta till hunden en köttbulle när den råkar göra rätt. Men det stämmer verkligen inte. Klickerträning är svårt, och om man inte förstår det så är det lätt att fylla i kunskapsluckorna med förutfattade meningar och fördomar.
Så nästa gång du sitter och funderar på hur du ska träna bort ett beteende din hund utför, tänk om! Vad vill du ha för beteende istället? Lär hunden att utföra det önskade beteendet i dom situationerna istället för att träna bort det oönskade beteendet.