072-2281619 info@vmhundkurser.com

Jag upplever att en av dom vanligaste missuppfattningarna angående klickerträning är det här med att ignorera felbeteenden.  Oavsett om det är någon som tycker klickerträning är en massa flum, eller om personen faktiskt själv klickertränar, så tycker jag att man stöter på den här missuppfattningen.

Här är mina tankar om när man kan, och inte kan ignorera ett felbeteende.

Exempel 1.
Om jag ska lära min hund att ”vinka” med vänster framben så kan jag välja att shejpa det.  I början klickar och belönar jag hunden för att den rör på frambenen, och successivt så ändrar jag kriterierna till att endast klicka och belöna när hunden lyfter just vänster framben.  I det här fallet kan jag helt enkelt ignorera att hunden lyfter dom andra tre benen, och fortsätta att endast förstärka (klicka och belöna) vänster benlyft.  Jag behöver inte fya hunden när den lyfter fel ben (ja, det finns folk som gör det), jag behöver inte hålla fast dom andra tre benen för att hindra att hunden lyfter dom (japp, jag har sett dom som gör så också), jag ignorerar helt enkelt fel beteende och fortsätter att klicka och förstärka rätt beteende.  Tillslut kommer det inte finnas något värde för hunden att lyfta fel ben och hunden kommer att välja att lyfta rätt ben.

Exempel 2.
Min hund jagar efter hare när den är lös.  Kan jag ignorera det och istället vänta tills hunden kommer tillbaka innan jag belönar?  Nej, självklart inte.  Om vi bortser från vad lagen säger om att driva vilt, och om vi bortser från det oetiska i att låta sin hund jaga efter viltet, så är det fortfarande inte lämpligt att ignorera beteendet.  Varför?  För att det är otroligt självbelönande för hunden att jaga efter haren.  Alltså så förstärker vi jagandet hos hunden varje gång den får tillfälle att utföra beteendet.  En belöning behöver ju faktiskt inte komma från oss.  En belöning är ju det som förstärker ett beteende, och tillåter vi hunden att jaga efter haren, så förstärker vi att hunden jagar efter haren.  Och eftersom vi förstärker jakten, så kan vi heller inte påstå att beteendet ignorerars.

Så, för att sammanfatta: Inom klickerträning så förstärker vi rätt beteende och ignorerar fel beteende, ja.  Men om ett beteende är självbelönande för hunden, så förstärker vi beteendet varje gång vi tillåter hunden att utföra det.  Och om vi förstärker beteendet så ignorerar vi det ju inte, för man kan ju inte göra båda saker samtidigt.

Hoppas jag inte rörde till det extra mycket nu  =)