072-2281619 info@vmhundkurser.com

Jag gillar hundar som vågar ta i för kung och fosterland i allt dom gör.  Hundar som tar i ända från tårna liksom, som tar plats och säger ’Passa dig världen, här kommer jag!’

Dom här egenskaperna började jag förvalta med Esme från allra första minuten hon flyttade in hos mig, och jag tänkte visa ett urval av övningar som jag har använt mig av för det ändamålet.  Övningarna är så klart anpassade efter individ, så i dagsläget består Esmes hoppa upp i famn-övning av att jag sitter ner på en pall och hon hoppar upp i mitt knä.  Balansövningen går just nu mest ut på att Esme ska vänja sig vid att stå på ojämna underlag, och det krävs inga större ansträngningar från henne för att klara det.

Spring så fort du kan övningar
Den här slags övning använder jag för att bygga snabbhet, styrka och driv hos hunden.  Spring så fort du kan övningar använder jag mycket senare i specifika moment som inkallning, runda kon osv men som grund är den ovärderlig i så mycket annat än bara inför momentträning.  Spring så fort du kan är ju inte en relativ term, utan bygger verkligen på att uppmuntra hunden att springa så fort just den kan.  Det är inte en spring lika fort som kompisens hund-övning.  Det gör att övningen blir naturligt anpassad till individen, oavsett ålder, storlek på hund och andra förutsättningar.  Det finns många övningar att välja på här.  En av Esmes favoriter är en lek som jag ursprungligen använde för att lära tidigare hundar att komma tillbaka med bollar jag har kastat, som jag sedan anpassade med mat för att lära tidigare hundar att inte nosa i backen efter belöningar, och som jag sedan anpassade med mera fart till hundar som behövde bygga lite självförtroende med hjälp av belöningsutveckling, och som jag nu återigen har anpassat till att bli en spring så fort du kan-övning.

 

Håll fast så hårt du kan övningar
Att hålla fast så hårt man kan när matte/husse eller någon annan hund håller fast i andra änden är inte helt självklart för alla hundar.  Med en av mina tidigare hundar fick jag jobba jättemycket med att han skulle våga ge sig in och kampa om en leksak, och därför var det här en av dom första sakerna jag ville förvalta hos Esme när hon flyttade in.  Att hänga sig fast i leksaken och vägra släppa var något jag inte behövde jobba ihjäl mig för med henne, om man säger så.  Men däremot så det tagit mig några veckor att lära mig själv vilken nivå jag kan lägga kampen på.  Lägger jag på för mycket tryck från mig (händerna nära henne på leksaken, knuffar henne, osv) så håller hon visserligen fast hårdare, men tippar lätt över det jag kallar för hennes adrenalingräns.  När Esme går över den gränsen går hon över i ren arousal, snarare än engagemang, och där vill jag inte ha henne.  Lägger jag däremot inte på tillräckligt med tryck från mig (vänder bort mitt huvud/kropp, längre avstånd mellan min hand och hennes huvud) så släpper hon och vandrar iväg.  Så numera säger jag inte att jag tränar kamp med Esme, jag säger att jag tränar kamp.  För Esme kan redan.

 

Våga ta plats övningar
Våga ta plats övningar är övningar som oftast inte har någon egentlig koppling till något färdigt moment.  Det handlar mer om sinnesstämning och attityd än något konkret som att vara snabb eller stark.  Våga ta plats övningar kan man träna på många olika sätt, dels som enskilda övningar och dels på olika sätt som genomsyrar hundens vardag.  Just nu tränar jag och Esme på att Esme ska hoppa upp i min famn.  Eftersom hon fortfarande är så liten, och hennes kropp inte är nånstans i närheten av att vara färdigutvecklad, så kör vi på väldigt låga höjder.  Jag sitter på en pall och hon hoppar upp i mitt knä.  Vartefter att hon blir större, starkare och mer i kontroll av sin egen kropp så höjer vi ribban.  Tanken är att (om hon tycker det är kul) använda det här som en tävlingsmässig belöning längre fram, där hon får hoppa upp i min famn när vi lämnar tävlingsplanen.  Än så länge så tycker hon att övningen är superkul.

 

Var trygg i din miljö och din kropp övningar
En hund som är trygg i sin kropp har lättare att vara trygg i nya miljöer.  En del av träningen för att bli trygg i sin egen kropp är styrketräning.  Just nu är Esme på tok för ung för att styrketränas, men jag vänjer henne vid saker som hon kommer få göra längre fram.  Koordination och balansträning är däremot något man kan göra även med unga valpar.   Här är lite exempel på olika balans och kroppskontrollövningar jag och Esme tränar på.

 

Det här är några av sakerna som jag och Esme gör tillsammans.  Vilka övningar gillar du och din hund att göra tillsammans för att öva er på att ta i för kung och fosterland?  Dela gärna med dig i kommentarsfältet.