072-2281619 info@vmhundkurser.com

Jag lärde mig att köra bil i England, där man ju kör på vänster sida av vägen.  Men inte bara att
man kör på vänster sida av vägen, man sitter ju även på höger sida i bilen, det som i Sverige är passagerarsidan.  Så man växlar med vänster hand istället för höger.

När jag flyttade till Sverige som 28-åring så hade jag hunnit öva mig ganska mycket på att köra bil på vänster sida av vägen, sittandes på höger sida i bilen, växlandes med vänster hand.  Och helt plötsligt skulle allting byta plats. 

Det tog lång tid att få alla delarna på plats.  I början var jag hela tiden och krafsade i dörren med min vänstra hand och letade efter växelspaken.  När jag svängde vänster i en korsning fick jag tänka till riktigt ordentligt för att inte glida över på fel sida av vägen.

Än idag, 17 år senare, måste jag titta på pilarna på skylten innan en rondell för att säkerställa mig att jag åker åt rätt håll genom rondellen.  Jag drömmer ofta mardrömmar om att jag kör på fel sida av vägen.  Eller att jag inte vet vilket land jag är i så jag vet inte vilken sida av vägen jag ska vara på.  Efter 17 år liksom!

 

Att köra på andra sidan vägen med hunden

Lite så är det för hunden när man börjar med högerhandling i rallylydnaden.  Vi har i flera år gått med hunden på vår vänstra sida, både på promenader och i lydnadsträningen.  Vi hjärntvättar hunden till att man bara går på en sida. 

Alla moment utförs på en sida.  Man sitter på vänster sida, man lägger sig på vänster sida, man går ut i frontposition från vänster sida och man återvänder till vänster sida.  Som att köra bil på vänster sida av vägen.

Sen en dag får man för sig att lära hunden högerhandling.  Man lockar in hunden i höger fotposition, belönar ett par gånger för att få den att förstå att man vill att den ska gå just där, och sen står man där som ett frågetecken när hunden tycker att det är det konstigaste den nånsin har varit med om.  Varför fattar den inte?  Jag har ju belönat liksom!

 

 

 

Lite som att någon ger dig en penna och ber dig skriva med vänster hand (eller höger om du är vänsterhänt) och sen ser förvånade ut när du inte kan skriva så man kan läsa vad det står. 

Om det har tagit oss ca ett år att få till ett riktigt snyggt fotgående, med självständiga ingångar, tydliga vänstersvängar och raka sättanden, varför får vi för oss att det inte ska ta minst lika lång tid att
lära in allt på höger sida?  Om vi har kämpat i ett år med kontinuerlig, strukturerad träning av vänster fotposition, varför tror vi att det ska räcka med att ge hunden en korvbit några gånger i höger fotposition för att få det att fungera?

Jag höll en klickerkurs en gång där deltagarna skulle öva sig på att byta händer för klickern och belöningen, att öva sig på att klicka med ’fel’ hand.  En av deltagarna hade så svårt för övningen att hon stod och klickade på kycklingbiten och gav klickern till hunden som belöning.  Så inrutade är vi i att göra saker med rätt och fel hand.  Men hunden, han ska kunna utföra allting lika bra på höger sida efter
ett par korvbitar liksom.

17 år senare är det fortfarande inte självklart för mig vilken håll man kör in i en rondell.  17 år.  Det kan ju sätta i perspektiv hur mycket som krävs för att lära om något som har satt sig i ryggmärgen.

 

 

 

 

 Hur lär jag hunden att köra på fel sida av vägen?

Hur gör man då, när man ska lära sin hund högerhandling?  Som tur är så tar det inte 17 år för att lära sin hund att ändra på sig.  Åtminstone inte om man gör på rätt sätt.

Svaret är egentligen ganska enkelt.  Inte lätt.  Men enkelt. 

Du gör precis som du gjorde när du lärde din hund vänster fot.  Du belönar hunden för varje steg den tar på din högra sida, du klosstränar med klossen på din högra sida, du hjälper hunden i yttersvängar genom att belöna genom svängen.  Du tränar.  Lika mycket som när du lärde in vänster fot. 

Ibland kanske din hund hamnar på fel sida av vägen (dig) efter en sväng, och ibland kanske din hund måste stanna och tänka sig för hur den ska hantera en rondell.  Och det är helt okej, då behöver den bara lite mer tid på att öva sig.  Förhoppningsvis inte 17 år.