072-2281619 info@vmhundkurser.com
Att man kan träna sin hund med hjälp av balansbollar är något som de allra flesta känner till.  Men varför?  Vad är det som gör att just balansträning är så himla bra för våra hundar?
Fördelarna med att använda balansbollar i fysträningen av hund är många.  Med hjälp av balansträning så förbättrar man hundens bålstyrka (mag och ryggmuskler) vilket leder till bättre kroppshållning.

Det fysiska

Balansträning resulterar även i ökad kroppskontroll och stabilare leder, något som är direkt avgörande i skadeförebyggande syfte.  En hund som vet var han eller hon sätter sina tassar, och som är stabil i sina rörelser, har större chans att inte stuka sig eller på annat sätt skada sig i terrängen.

 

Det mentala

Men fördelarna med balansträning slutar inte med det fysiska.  Balansträning ger även ökad självförtroende i en osäker hund.  En hund som känner sig trygg i sin egen kropp har lättare att känna sig trygg i nya miljöer.  Man kanske inte kan lita på att underlaget håller, men man kan lita på att den egna kroppen kan lösa problemet!

Balansträning kan även vara stressreducerande, då det kan fylla berikningsbehov hos hundar som inte annars får utlopp för sina rörelsebehov.

 

Träna hjärnan

Lägg även till hjärngympa till den långa listan av fördelar som balansträning ger, så börjar vi snart se varför den här sortens träning är så ovärderlig.

Balansträning har visat sig göra både oss och våra hundar smartare!  Det har nämligen visat sig att nya hjärnceller skapas genom motion, vilket ökar din hunds fokus och koncentration och hjälper den att lära sig nya saker.

Och vill du veta nåt riktigt häftigt?    Forskning visar att regelbunden motion skyddar minnet, och kan reducera risken för demens med upp till 50 %

 

Tänk på säkerheten

Balansträning är ett väldigt skonsamt sätt att träna sin hund.  Det finns dock saker man bör vara medveten om när man tränar balans.

Håll inte på för länge.  Balansträning är svårare och intensivare än vad det ser ut!

Locka/muta inte hunden in i en balansposition.  Om hunden hemskt gärna vill ha den där köttbullen du mutar den med så finns risken att den utför övningen trots att den egentligen inte är i form för det.

Ge regelbunden vila mellan repetitionerna.

Var lyhörd för din hunds tecken på trötthet.  Balansträning är som sagt intensiv, och din hund kommer att visa tydliga, och mindre tydliga, tecken på trötthet.  Var lyhörd för din hund och avbryt övningen om den är trött.

Var medveten om vilken svårighetsgrad övningen har.  Olika redskap har olika svårighetsgrader.  Om din hund är nybörjare i balansträning så använd rätt slags balansredskap.  Du skulle inte själv gå till gymmet för första gången i ditt liv och tro att du kunde prestera på samma nivå som erfarna idrottare, så be inte din hund att göra det heller.

Trots att balansträning är en väldigt skonsam träningsform så finns det risk för att skada hunden om man inte vet vad man håller på med.  Se alltid till att du har kunskap om övningarna som du ber din hund att utföra