072-2281619 info@vmhundkurser.com

Klossträning verkar ha blivit synonymt med bakdelskontroll, men bakdelskontroll består av så mycket mer än bara klossträning.

För att kunna kontrollera sina bakben på ett medvetet och fokuserat sätt behöver hunden en förståelse för var, när och hur den förflyttar sina tassar.  Att träna på en kloss är en jättebra start, men det är just bara det, en start.

Många klosstränar sina hundar och får fram väldigt fina ingångar och vänstersvängar tack vare det, men är man renodlad lydnadsnörd är det lätt att glömma bort att träna hunden att kunna röra sig lika lättsamt runt klossen i båda riktningar.

 

Men även om man har varit noggrann med inlärning åt båda håll runt klossen, så finns det så mycket mer man kan göra.  I lydnaden behöver hunden t.ex. kunna både backa och förflytta sig i sidled åt höger och vänster, och det kräver en annan slags bakbensrörelse än den runt klossen.  För att lära hunden att förflytta sig i sidled använder jag en planka.  När jag lär hunden att backa så shejpar jag oftast fram det.

Men man behöver inte fastna i lydnadsmomenten när man tänker på bakdelskontroll.  Jag vill även lära mina hundar att förstå när dom behöver lyfta bakbenen, och sträva uppåt-bakåt med benen eller uppåt-framåt.  Det tränar jag på flera olika sätt, bland annat 4-tassar i en låda och att kunna backa uppför en trappa.

Jag använder även olika targets för att lära hunden att lyfta baktassar, diagonala tassar eller parallella tassar för att öka kontrollen över varje enskilt ben.

 

Hur tränar du bakdelskontroll?  Har du några övningar som inte är nämnda i det här inlägget?  Berätta gärna om dom i kommentarsfältet.