072-2281619 info@vmhundkurser.com

I går kväll var andra kurstillfället för den Nosework nybörjarkurs som jag håller på Östhammars BK.  Vilken kanongrupp med deltagare!  Hela första kurstillfället jobbade vi med själva sökandet av kartonger, utan att lägga till etiketten.  I läxa fick alla deltagare i uppgift att fortsätta träna hemma på samma sätt.  Tanken bakom det är att det är nu vi jobbar fram vårt blivande söksätt.  Det är nu vi sätter sökandets spelregler, så att säga.  Innan vi tillför etiketten kan vi laborera med sökmetodik, sinnesstämning, startrutiner, driv, fokus, koncentration och alla andra små detaljer.  Det gör att när vi väl tillför etiketten så kan vi fokusera på just inlärning av doften.

Kurstillfälle två brukar jag introducera etiketten, som på den här kursen är eukalyptus.  Som första inlärningsmetod så använder jag mig av en självbelönande urvalsbana, dvs kartonger där det ligger godis bredvid etiketten, och endast i dom kartonger med etikett.  Eftersom alla hade jobbat med sina hundar hemma och tränat sökmetodik under veckan så behövde vi inte ta itu med att någon hund apporterade kartonger, slet sönder kartonger, sprang runt och gjorde annat eller inte förstod uppgiften.  Allting flöt på.

Deltagarna får turas om att flytta runt kartongerna med etikett i urvalsbanan åt varandra, och för en dialog med varandra hela tiden om vilken ordning kartongerna ska stå i och varför.  På det viset väcks flera tankar om sökbeteenden hos deltagarna, och jag tycker det ger en större kunskap hos deltagarna när kursen är slut än om jag skulle flytta kartongerna utefter hur jag själv tycker.  Jag uppmuntrar deltagarna att istället för att tänka ”Hur ska jag göra nu?” istället tänka ”Jag undrar vad som händer om jag gör så här”.

Alla fick med sig varsitt startkit hem och kommer under den kommande veckan jobba vidare hemma med en självbelönande urvalsbana för att fortsätta betingningen av etiketten.  Jag ser verkligen fram emot att träffa alla nästa vecka och se hundarnas utveckling.