072-2281619 info@vmhundkurser.com

Känner du igen tecken på värmeslag hos hund?  Att ge tidig hjälp kan vara livsavgörande och det är viktigt att du som hundägare vet vilka tecken du ska leta efter när du misstänker värmeslag.

Det har varit galet varmt väldigt länge nu, något som varken vi eller hundarna är vana vid.  Alla vi hundägare är väl medvetna om att vi inte ska lämna hunden i bilen varma dagar eller promenera hunden på het asfalt.  Men är du lika medveten om i vilka vardagliga situationer som din hund kan drabbas av värmeslag?

1.  Hunden hässjar

hunden hässjar

Dom flesta av oss vet att hundens huvudsakliga sätt att svalka sig är genom att hässja, dvs flämta med öppen mun.  Att hässja är i sig inget farligt, men det gäller att hålla koll på hundens grad av hässjande.

Vid varma temperaturer börjar hunden flämta lätt med något öppen mun, och det är helt okej.  Det är ju på det här sättet hunden svalkar sig.  Men det lätta flämtandet kan snabbt eskalera om hunden fortsätts att utsättas av för mycket värme.

Om hundens lätta flämtande övergår till en fullt öppen mun med svullen tunga som hänger utanför munnen så är det inte längre okej.  Om du märker att din hund hässjar kraftig så uppsök skugga omedelbart och erbjud din hund vatten.

2.  Hunden dräglar

hunden dräglar

Om din hund dräglar mer än vanligt i varma temperaturer så kan det vara ett tecken på att han eller hon har svårigheter med att svalka sig.  Det är nämligen så att genom att producera drägel så hjälper dettill att föra bort mer värme ur hundens kropp än om den bara skulle hässja.

En del hundar dräglar ju mycket av naturen och då kan det vara svårare att avgöra om dräglet är kopplat till överhettning, men som ägare av en dräglig hund är jag säker på att man ändå kan avgöra om hunden dräglar mer än vanligt.

Vid värmeslag är dräglet ofta segare än vanligt.  Vänta inte med att se om din hund börjar drägla innan du uppsöker skugga.

3. Hunden orkar inte med aktiviteten

hunden orkar inte aktivitet

Vi blir alla lite segare i värmen.  Vi blir lojjare och ids inte vara lika aktiva som vanligt.  Du kan behöva dra nerpå aktiviteterna rejält när det är som varmast och hålla koll på din hunds beteenden.

Om din hund väljer att lägga sig och pausa flera gånger på promenaden eller under annan aktivitet så behöver han eller hon antagligen få möjlighet att svalka av sig.

Om din hund däremot ramlar ihop under aktiviteten snarare än lägger sig självmant så är det raka vägen till veterinär som gäller.

4. Ökad hjärtfrekvens

Vet du vad din hund har för vilopuls i normala förhållanden?  Det blir väldigt mycket lättare att upptäcka en förhöjd hjärtfrekvens hos din hund om du vet vad pulsen ligger på under normala förhållanden, på samma sätt som du bör veta vad din hund har för normal kroppstemperatur för att kunna avgöra om den har blivit för varm eller för kall.

Om din hunds hjärtfrekvens ökar kraftigt eller blir oregelbunden bör du uppsöka veterinär omedelbart.

Den ökade hjärtfrekvensen beror på att kroppen försöker forsla bort det överhettade blodet från kroppens vitala organ.  Om hundens vitala organ blir överhettade kan det ha förödande effekter på hundens hälsa.

5. Hundens allmäntillstånd

hundens allmäntillstånd

Man pratar ofta om en hunds allmäntillstånd i sammanhang av någon form av ohälsa.  Allmäntillstånd är helt enkelt hur din hund beter sig i normala fall.  För att kunna veta om det har skett några förändringar i allmäntillståndet behöver man veta vad hundens normala läge är.

Om du till exempel har en hund som vanligtvis är pigg och aktiv men som helt plötsligt beter sig trött och avslaget så är det en förändring i allmäntillståndet.  Om din hund däremot är en riktigt soffpotatis i vardagen så är hundens allmäntillstånd just att verka lite trött och avslagen.

När vi pratar om allmäntillstånd gäller det alltså att ha en normal baslinje av hundens beteenden att jämföra med.

Om din hund verkar avslagen, spyr eller har diarré, brist på aptit eller verkar lite vinglig på benen är det veterinär som gäller på en gång.

Att tänka på

Vissa hundar har lättare än andra att drabbas av värmeslag.  Hundar som ligger i riskzonen är

  1. Unga hundar
  2. Äldre hundar
  3. Överviktiga hundar
  4. Brakycefaliska hundar, dvs hundar med korta nospartier.

Att förebygga är bättre än att bota

Du kan hjälpa din hund att hantera värmen genom att se till att den har tillgång till skugga, vila och vatten.  Eller nej förresten, det hjälper ibland inte att se till att hunden har tillgång till skugga.  Hundar är inte alltid smarta, och gör ofta ganska dåliga val.  Så ibland måste man helt enkelt hindra dom från att vara i solen.

Ju bättre kondition din hund är i, ju lättare kommer den ha för att hantera värmen.  Men vältränade hundar drabbas också av värmeslag!