072-2281619 info@vmhundkurser.com
Det är inte bara hundar som lämnas i bilar som riskerar att få värmeslag.  För mycket aktivitet, ingen skugga och brist på vatten kan snabbt leda till att en hund överhettas.  Vet du hur du ska agera om din eller någon annans hund visar tecken på värmeslag?  Här kommer tre saker du själv kan göra för att hjälpa hunden i en sådan situation, och hur du kan göra för att slippa hamna där till att börja med.

1. Flytta din hund från värmen

Om det går så är det att fördra att bära hunden till skuggan istället för att be honom eller henne att gå själv.

Om möjligt så flyttar du hunden inomhus där det finns a/c eller annan luftgenomströmning.  Om det inte är möjligt så flyttar du hunden in i skuggan, helst där det fläktar eller luften på något annan sätt rör sig.

Du behöver även se till att hunden begränsas i sin aktivitet.  Hundar är inte alltid smarta och gör långt ifrån alltid smarta val så det är ditt ansvar att se till att din hund håller sig lugn tills risken för värmeslag är över.

2. Erbjud din hund vatten

Begränsa mängden av vatten så att hunden inte stjälper i sig kolossala mängder, vilket kan leda till andra farliga tillstånd.

Om din hund inte vill dricka av vattnet du erbjuder kan du prova att hälla ett par droppar blod i vattnet eller osaltad buljong.  För en del hundar kan det räcka med att man lägger en korvbit i botten av vattenskålen för att övertala dom att börja dricka.

Tvångsmata inte din hund med vatten även om han eller hon inte dricker av det.  Istället kan du vrida vatten ur en trasa eller handduk över din hunds läppar, tandkött och tunga.

3. Svalka av din hund

svalka hund vid värmeslag
Om det finns möjlighet så kan du svalka av din hund genom att hälla vatten över kroppen.  Om det är från en vattenslang så var försiktig med vattentrycket.  Du ska däremot inte täcka hela hunden i vatten genom att till exempel lägga honom i en bassäng, då detta kan göra att hans kroppstemperatur kan sjunka alldeles för fort, vilket i sin tur kan leda till andra problem.

Vattnet du använder ska vara svalt, men inte iskallt.  Svalka i första hand områden som tassar, huvud och svans.  Du kan även lägga blöta handdukar mellan din hunds bakben och i din hunds armhålor.

Det är bättre att förebygga än att bota

Det bästa är förstås att förebygga än att bota.  Om det är möjligt så ge inte din hund möjlighet att hamna i situationer där överhettning är en risk.  Vätska upp din hund innan ni ger er ut, och svalka gärna av din hund regelbundet med svalt vatten innan du anar tecken på värmeslag.