072-2281619 info@vmhundkurser.com

Jag älskar berikning.  Som biologistuderande och inbiten beteendenörd så är berikning en stor del av min vardag med min egen hund.  Jag jobbar en hel del med hundar som har det lite svårt med sig själva i vardagen oftast pga stress, osäkerhet eller trauma, och berikning spelar en stor roll i deras rehabilitering.  Därför gläder det mig att jag i sociala medier ser fler och fler som berikar sina hundar.

Jag gläder mig däremot mindre över den hets och översittarattityd som börjar florera hos en del.  För vissa verkar det ha blivit en tävling i hur mycket man kan berika sin hund.  Och det i sig är väl inte hela världen, men när man samtidigt ser ner på, eller till och med talar illa om folk som inte berikar sina hundar lika mycket, eller på samma sätt, då ställer jag mig frågan, vems behov är det du tillgodoser egentligen?  Är det hundens behov?  Eller är det ditt eget behov av att framstå som duktig?

Missförstå mig rätt nu, jag älskar att se bilder och filmer på när hundar berikas, och lägger gärna ut egna bilder på matberikning eller födosök osv.  Men det viktigaste är att min hund blir berikad, inte att andra ser att jag berikar min hund.  Och de är definitivt inte viktigt att andra berikar sina hundar på det sätt som jag gör.  För vad är vitsen med det?

Det finns ingen vits i att ösa på med en massa berikning för hunden om dom sakerna vi berikar med inte tillför något för hunden.  Det ger inget att revirpatrullera i tre timmar om dagen med en hund som inte har något behov av att revirpatrullera.  Det är föga lönsamt att valla med en hund som inte behöver utlopp för att valla och det är bortkastad tid att ösa popcorn över en hund som inte har något större tuggbehov.  När man väljer berikningsområden för sin hund så är det kvalitet, inte kvantitet, som räknas.  Man väljer dom områden som passar just den egna individen.  Det behöver därför inte vara samma områden som passar en annan individ.  Jag berikar min hund på bästa sätt, och jag väljer att tro att dom flesta hundägare berikar sina hundar på bästa sätt också, även om det inte är på samma sätt.

Mer berikning (men mindre tjafs!) åt folket.

Hur berikar du din hund?  Lämna gärna en kommentar och berätta!