072-2281619 info@vmhundkurser.com
Friskvård för hund har fått sig ett rejält uppsving den senaste tiden.  Hurra! säger jag.  Över 50 % av Sveriges hundar är överviktiga, och majoriteten av hundar motioneras långt under vad som är optimalt.  Mer friskvård åt folket! säger jag.  Eller mer friskvård åt hundarna!  Men för dig som arbetar med din hund (jakt, vallning, tjänstehundar osv) och för dig som har tävlingsmål med din hund så räcker inte friskvård.

Friskvård och fysträning är två helt skilda saker.  Friskvård handlar om att hålla hunden i god form, att stärka hunden för att hålla för ett vardagsliv upp i hög ålder och att ge utlopp för dom fysiska och mentala behov som ett hunddjur har.  Friskvård är superviktigt för ALLA hundar.

Fysträning däremot är en systematisk och medveten träning med mål att öka prestationer genom att maximera styrka i hundens muskler genom hela muskelns ROM (range of motion) i olika vinklar och med olika mängder belastning och vridmoment.  Fysträning handlar om att stärka hunden mer än vad som krävs för den uppgift hunden ska prestera i.

Hur stark behöver en hund vara?

Vi måste stärka hunden mer än vad som krävs av hunden, det räcker alltså inte med att endast träna hunden till att utföra det moment eller den uppgift vi vill att den ska utföra.

 

Fysträning hund VM Hundkurser

 

Om vi tar en jakthund som exempel.  Förr så sa man att man inte behövde fysträna en jakthund, för den blev tränad under jakten.  Man menade att hunden nådde sin fysiska topp under jaktsäsongens gång och att det räckte bra.

Men om man endast tränar en hund till en uppgift genom att låta hunden utföra uppgiften, så blir hunden bara så stark som själva uppgiften.  Alltså, om man bara tränar en hund att orka springa 5 km genom att låta den springa 5 km, så blir hunden bara så stark så den orkar springa 5 km.

Om man bara tränar en hund att orka hoppa över hinder genom att låta den hoppa över hinder, så blir den bara så stark så den orkar hoppa över hinder.  Och det räcker inte.

En hund måste vara starkare än vad uppgiften kräver.  Annars ligger hunden hela tiden på gränsen för vad den fysiskt klarar av.  Vilket i sin tur betyder att minsta lilla avvikelse förbi den gränsen, kanske på grund av blött underlag, hög värme eller en trött hund, pressar hunden in i ett läge där skador är i stort sett oundvikliga.

 

Din hund är en atlet

Om vi vill att våra hundar ska prestera som atleter så måste vi träna dom till det också, oavsett vad hundens faktiska uppgift är. Maratonlöpare av den mänskliga varianten tränar inte inför lopp genom att bara springa maraton.  Höjdhoppare tränar inte inför höjdhoppstävlingar genom att bara hoppa höjd.  Basketbollspelare tränar inte inför sin livs match genom att bara träna basket.

Genom att följa en systematisk och medveten träningsplan som jobbar med alla delar, dvs kroppskontroll, balans, rörlighet, styrka och kondition så bygger vi en atlet.  Vi bygger en hund som inte bara kan utföra uppgiften, utan som kan prestera i uppgiften.

Att öka sin hunds prestation i tävling genom fysträning är inte bara begränsat till agility eller hundar som tävlar i olika former av att springa fort (drag, barmarksdrag, lure coursing osv).  Det finns enorma fördelar att hämta i dom olika lydnadssporterna.  Fysträning för lydnadshundar är så mycket mer än att bara träna bakdelskontroll!  Genom att utnyttja rätt slags övningar kan vi få rakare positioner i fria följet, mer explosiva positionsskiften i fjärren, snabbare inkallningar, bättre hoppteknik, förbättrade apporteringsmoment, snabbare stopp i rutan eller under inkallningar, längre uthållighet i stadgamomenten och mycket mer.

Vi kan inte bara höja belöningskvaliteten för att höja prestationen i vår momentträning, det tar oss bara till en viss gräns.  Vi måste ju även ge hunden dom fysiska förutsättningarna för att kunna prestera i momentet.