072-2281619 info@vmhundkurser.com

Skapa oljud

I den här lektionen lär vi hunden att sätta sina tassar på en ljudmatta för att skapa ljud.  En ljudmatta är en barnleksak som avger olika ljud när man rör på olika platser på den.

Övningen går alltså ut på att hunden själv skapar ljudet, att hunden är den som styr miljön.

Av den anledningen är det viktigt att först lära hunden att använda en tasstarget, och sedan överföra det till ljudmattan.

Target betyder mål på engelska, och man använder targets i hundträning när man vill ge hunden ett mål att röra sig mot.

Tasstarget handlar om att man lär hunden att sätta sin tass eller tassar på något.  Oftast handlar det om framtassarna, men man kan även använda en baktasstarget, t.ex. vid inlärning av backa, eller när man vill träna positionsskiften mellan sitt, ligg och stå, med låsta bakben. 

Men i den här övningen lär vi hunden att sätta framtassarna på ett föremål.

 

Själva targeten kan vara vad som helst.  En bok, en skärbräda, en musmatta.  När du lär hunden att sätta sin tass på targeten börjar du med att belöna när hunden visar minsta lilla intresse för targeten.  I början räcker det med att hunden tittar på targeten för att du ska belöna. Placera din belöning nära targeten i början, så att värdet för targeten byggs på extra mycket. 

Ändra  kriteriet från att hunden tittar på targeten till att interagera med den, det kan vara att hunden är framme och sniffar på den, så kommer belöning. 

När hunden förstår att det är något med targeten som genererar belöning så börjar du belöna för saker som liknar att nudda med tassen.  T.ex så kan du belöna när hunden lyfter en framtass, och så placerar du belöningen så att hunden har störst chans att sätta ner tassen på targeten. 

Men var noga med att inte locka upp hunden på targeten.  Det är hundens tass på targeten som genererar en belöning, det är inte belöningen som orsakar att hunden kliver upp med tassen.

Den här filmen visar hur det kan se ut när man introducerar en target för en valp för allra första gången.  Det är tre olika valpar i filmen, och alla valpar gör övningen för första gången.

 

 

Låt allt det här ta den tid det tar.  Det är hunden som ska lista ut vad du vill att den ska göra, du ska inte visa den.  Men med dina belöningar i rätt ögonblick och med din belöningsplacering så talar du om för hunden när den gör rätt. 

När man jobbar på det här viset behöver man ge hunden pauser ofta.  Korta träningspass, långa pauser.  En till fyra minuter tycker jag räcker.  Men man kan köra många såna pass på en och samma dag. 

När hunden själv behöver tänka vad den ska göra så blir den mycket tröttare än när den bara gör som vi säger eller visar.  Att behöva tänka själv är det som kallas hjärngympa.

Hur vet man om hunden verkligen förstår övningen då?  Hur kan man se att hunden förstår att den ska sätta tassarna på föremålet, trots att man inte lockar eller mutar eller på nåt annat sätt lurar upp hunden på föremålet?

När en hund förstår en övning så syns det tydligt.  I hundträning så kallar man det för att hunden har flyt i en övning.  När hunden har flyt så upprepar den övningen om och om igen utan att tveka. 

Med tasstarget så kan flyt se ut så här.

 

I början kan man kanske tycka att det är onödigt att lära in en target.  Det går ju mycket fortare att bara locka hunden dit man vill ha den med en köttbulle.  Varför lägga en massa extra tid på att lära hunden en target? 

När vi jobbar med saker som att förebygga rädslor och öka självförtroende så är det viktigt att hunden själv styr sin miljö.  Att det är hunden som väljer att kliva upp på ljudmattan.  Att det är hunden som väljer att leka leken.  Lockar vi upp hunden på mattan så tar vi ifrån hunden valet, vilket i värsta fall kan göra hunden ännu räddare för ljudet.

Först när hunden förstår övningen på en target så gör vi övningen på mattan. 

Skapa mer oljud

I den här lektionen lär vi hunden att själv skapa ljud (oljud) med sin nos. 

Vi börjar med att lära vår hund en nostarget.

Target betyder mål på engelska, och man använder targets i hundträning när man vill ge hunden ett mål att röra sig mot.

Nostarget handlar om att man lär hunden att trycka sin nos mot något. 

Den vanligaste nostarget man tränar med är nog nosen i handflatan.  Man lär hunden att dutta sin nos mot en öppen (och tom) handflata. 

Man kan sedan använda det för att flytta hunden, att träna in olika tricks, olika vändningar i fotgåendet, avlämningar i apportering, hoppstå, osv.  I den här lektionen ska vi använda nostargeten till att lära hunden att skapa ljud.

När man lär in nostarget så sätter man fram sin tomma handflata framför hundens nos. 

Hundar är ju konstruerade på det viset att om något sätts framför deras nos så vill dom gärna fram och undersöka, så då passar du på att belöna när hunden stoppar dit sin nos. 

Och så fortsätter du på samma vis i flera repetitioner. 

Viktigt att tänka på är att det är hunden som ska dutta sin nos mot din handflata, inte du som ska dutta din handflata mot hundens nos. 

Så här kan det se ut när man tränar nostarget för första gången.

 

 

När din hund kan utföra nostargets med flyt så går resten av övningen snabbt.

Steg 1
Lär din hund en nostarget

Steg 2
Sätt en post-it lapp i din hand och låt hunden göra nostarget mot den

Steg 3
Sätt post-it lappen på en bok eller kartong och låt hunden göra nostarget mot den

Steg 4
Ställ boken eller kartonen i en långpanna och låt hunden göra nostarget mot den.  (Om din hund är rädd för ljud så lägg en handduk i botten av långpannan till att börja med, så ljudet inte skrämmer hunden.)

På den här filmen kan du se dom olika stegen.