072-2281619 info@vmhundkurser.com

Stressreducering och Berikning

I det här avsnittet kommer du lära dig mer om stress.  Vad orsakar stress?  Vad händer i hunden när den är stressad?  Hur kan man sänka hundens stress och jobba förebyggande för att hålla stressnivån nere?

Här nedan följer en inspelad föreläsning om just stress och olika sätt att sänka stress hos hund.  Titta på filmen och läs sedan resten av texten med avsnittets övningar.

 

Lite längre fram i träningsprogrammet så kommer vi jobba med olika sätt att berika din hund utefter specifika behov.. För att veta vilka områden din hund behöver berikas i så förbereder vi oss redan nu genom att svara på frågorna jag ställde i föreläsningen.  Frågorna, tillsammans med berikningslistan kan ge dig en ungefärlig idé om vad din hund kommer att uppskatta.

Vilka etologiska behov har min hund?

Vilken berikning passar min hunds ålder, kön och personlighet?

Vilka etologiska behov får min hund inte utlopp för?

Hur kan jag ersätta dessa behov?

  • Jakt
    Få vittring på sin tilltänkta måltid, spåra det, jaga det, ställa det, fälla det, döda det
  • Äta
    Slita bytet i stycken, rycka päls, tugga, gnaga, äta dom bästa bitarna först, spara resten till senare, vakta bytet från andra djur
  • Revirpatrullering
  • Födosök
  • Social interaktion
  • Självbestämmande
  • Gräva lya
  • Fysisk aktivitet
  • Mental aktivitet

Gör en lista på berikningar som du tror passar din hund.  Motivera även varför du tror att det passar.  Skriv din lista med tillhörande motivering så tittar vi närmare på den nästa gång vi ses.

Övning 1 – Födosök

Övningen ser ut så här:  Leta upp en lugn plats i skogen och sprid ut hundens mat i en cirkel i ca 15 meter i diameter.  Fäst en 10 meter lång lina i hundens sele, sätt dig mitt i cirkeln och låt hunden leta efter sin mat.  Jag tar med mig en termos kaffe och en smörgås och äter min frukost samtidigt som hunden letar efter sin frukost.  Det kan ta allt mellan 10 och 30 minuter innan hunden har hittat all sin mat, så ta även med ett sittunderlag eller hitta en bra stubbe eller sten att sitta på så du kan vara bekväm under tiden.

I början kan man behöva använda något som är godare än hundens vanliga mat, för att verkligen trigga igång sökbeteendet.  Man kan ersätta hundens mat med t.ex. råa kycklinghjärtan, rå köttfärs, färskfoder, eller något annat som hunden gillar.  När hunden har fått lite rutin på födosöket kan man återgå till hundens normala mat om man känner att man vill det, men om man använder sig av färska råvaror som kött eller inälvor så funkar det väldigt bra som en måltidsersättning eftersom det innehåller rätt slags näring för hunden.

Den här övningen är extra bra för hundar som i vardagen inte äter ordentligt, eftersom det triggar igång jaktlusten, och därav hunger, men fungerar också bra för hundar som äter normalt, eller stressar vid måltidssituationer.

Viktigt att tänka på är att platsen ska vara lugn.  Det ska vara i stort sett garanterat (man kan ju aldrig vara helt säker förstås) att man inte störs av andra personer, djur eller fordon.  Terrängen ska även vara relativt svår.  Tillräckligt lätt för att vi själva ska kunna ta oss fram, men det ska vara svårt för hunden att hitta maten.  Tjock mossa, stenar, blåbärsris, sly och så vidare är en fördel.  Kortklippta gräsmattor räknas inte som terräng!  Så här års ser jag även till att reka av området vi ska vara i för att säkerställa mig att det inte ligger något litet rådjurskid eller harpalt och trycker.

Hunden behöver inte födosöka vid varje måltid varje dag, men en måltid om dagen, tre till fem dagar i veckan är ett bra mål under dom kommande tre till fyra veckorna.  Gör detta till en del av eran morgonpromenad eller kvällspromenad om du inte har tid att lägga in det som en extra aktivitet.

Här kan du se en film om hur jag och min hund gör när vi födosöker.

 

Övning 2

Övning nummer två är att låta hunden nosa på promenader.  Att nosa är hundens naturliga valium.  Det sänker stressnivån och är alltså något vi kan utnyttja för att hjälpa aktivt motverka stress. Vi har redan smygit in nosandet i den förra övningen, genom att låta hunden nosa rätt på sin egen mat.

Den här uppgiften går ut på att öka hundens möjligheter till att själv sänka sin egen stressnivå.  På en promenad om dagen, varje dag, kommer du låta hunden nosa hur länge den vill på precis vad den vill.  Det betyder att om hunden stannar för att nosa på något så står du kvar där tills hunden rör sig därifrån.  Om hunden efter tre steg sedan väljer att gå tillbaka och fortsätta nosa på samma plats, så tillåter du det och står kvar så länge hunden vill nosa.  Om ni endast har trettio minuter på er för promenaden och hunden väljer att nosa på samma fläck i 25 av dom minuterna så är det helt okej.  Nosningspromenaden går alltså inte ut på att färdas långt utan att nosa länge.

Det kan ta några gånger innan hunden förstår att den får vara kvar och nosa på saker och ting, så ge inte upp efter tre promenader bara för att hunden har för bråttom för att nosa.

Övning 3 – revirpatrullering

Tredje övningen för den här lektionen handlar om revirpatrullering.  En del hundar har ett stort behov av att patrullera sitt revir.  Hur stort hundens revir är finns inget facit på, det är väldigt individuellt.  En del hundar trivs bäst med att alltid gå i ett och samma område, medan andra föredrar att upptäcka och undersöka nya områden.   Under en promenad om dagen så får hunden själv välja (under rimliga förhållanden) var ni ska promenera.  För det kanske är så att den promenadslinga ni oftast promenerar, inte alls är det som hunden tycker ingår i reviret, och innan vi kan patrullera ett revir behöver vi veta var reviret finns.  I början kan det vara svårt för både oss och hunden att låta hunden bestämma själv.  Hunden vet ju inte om att den helt plötsligt får styra promenaden och fortsätter lätt i gamla invanda mönster och vi kanske har svårt att läsa vår hund för att se var den egentligen vill gå.  Man kan alltså inte vänta sig att hunden ska dra oss i den riktning den vill gå redan från början, utan vi får vara lyhörda för små tecken hos hunden.  Varje gång det dyker upp en möjlighet att välja väg så tittar vi på hunden.  Tittar den åt ett visst håll? Då går vi ditåt.  Är den tveksam till att följa efter oss?  Då provar vi att gå åt andra hållet och ser om den föredrar det hållet istället. Det tar ett tag innan hunden förstår att den får själv styra över vilken väg ni ska promenera, så ha tålamod under första, och kanske även andra veckan tills hunden förstår.

Övning 4 – matberikning

När vi träffades så pratade vi om matberikning och hur man kan göra hundens måltid till en mer naturlig upplevelse.  Titta på den här filmen för att få lite tips och inspiration, och sätt sedan igång och berika din hunds måltider.  Man behöver inte berika varje måltid, speciellt inte när vi dessutom födosöker så ofta som vi kommer göra dom här första veckorna, men ett par måltider i veckan tycker jag är lagom.  Du får hemskt gärna dokumentera de måltidsberikningar du gör genom att fotografera och maila till mig.

 

Vi utnyttjar alltså flera olika aspekter av stressreducering genom dom här olika övningarna.  Dels så reducerar vi stress genom att ge hunden utlopp för sina etologiska behov, men vi lägger även extra vikt på användandet av hundens nos, både genom att hunden får nosa upp sin mat i födosöksövningen och när hunden får nosa på promenaderna, och nu vet vi ju att nosande är hundens naturliga valium.  Vi ger även hunden en större känsla av självbestämmande, både när den får välja sina egna promenader och när den får välja vad den äter i matberikningsövningen.  Självbestämmande är ju som vi nu vet också stressreducerande.

Sist (men absolut inte minst) så vill jag bara nämna ämnet ”att tillföra hunden obehag”.  Obehag i alla dess former (fysisk och psykisk) ökar stress.  Det är precis som med oss själva, om vi har ont, är rädda, osäkra eller helt enkelt väldigt obekväma, så ökar vår stress i varierande grad.  Att hota sin hund, rycka i koppel, tillföra någon form av fysiskt eller psykiskt obehag till hunden kommer alltså att vara rent kontraproduktivt under det här träningsprogrammet (och även efter).  Det påverkar även hundens självförtroende och relation och genomsyrar alltså allt vi gör under denna tid.

 

Sammanfattning

Titta på föreläsningen om stress och berikning.

Utgå ifrån frågorna och berikningslistan och skriv en lista på vilka berikningar du tror att din hund skulle uppskatta, och motivera varför.  Vi kommer använda listan längre fram i vår träning tillsammans.

En gång om dagen, tre till fem dagar i veckan: födosöksövningar i terräng. (kortklippt gräsmatta är INTE terräng!)
En promenad om dagen får hunden stanna och lukta på saker hur länge den vill.
En promenad om dagen får hunden själv välja promenadväg.
Matberika hundens måltider ca 3 gånger i veckan.

Det här är endast förslag på hur ofta dom olika övningarna kan utföras.  Det ska självklart även passa in i ens egen vardag, så anpassa antalet gånger utefter vad du har tid att utföra.  Men det är ett bra riktmärke att sikta på.

Tveka inte att höra av dig till mig med frågor, funderingar eller problem som dyker upp innan vår nästa träff.  Hör även gärna av dig med framgångar och positiv utveckling, sånt gör mig alltid glad.