072-2281619 info@vmhundkurser.com

Lektion 8 – Skarpt läge

När vi tränar vår hund inför tävling är det lätt att fastna i att fokusera på momentträningen.  Att hunden kan momenten är så klart viktigt om man vill tävla, men det finns mycket andra saker som hunden behöver kunna innan den kan prestera på tävling.

 

Störningsträning

Tävlingsplatser är fulla med störningar och din hund behöver få möjligheten att lära sig att fokusera på uppgiften trots störningar.  Du kan börja störningsträna långt innan din hund har lärt sig några moment, genom att använda leken som uppgift.

 

Medan du leker med din hund kan du lägga till störningar i form av både mat och andra leksaker för att lära din hund att man fullföljer sin uppgift (i det här fallet är uppgiften att kampa) trots att mat eller andra leksaker hägrar.

 

 

 

 

Lek på nya platser

Vänj din hund vid att leka och engagera sig i dig på nya, främmande platser.  Börja på störningsfria platser, och vartefter att du märker att din hund inte har några problem med att fokusera på dig istället för dom nya omgivningarna, så kan du succesivt välja platser med mer störning.

 

 

 

 

Du kan också lägga in störningar i form av andra människor och hundar redan när du leker tillsammans med din hund.  Om vi börjar störningsträna innan vi momenttränar så är hunden redan van vid störningarna när det är dags att börja lära hunden momenten.

Börja att störningsträna tidigt, så att det är en självklarhet för hunden att jobba med sin förare trots att andra saker händer runt omkring.

 

 

 

 

Den här bilden är tagen på lydnads SM 2016.  Ekipaget visar upp sitt fria följ med domare, skrivare och tävlingsledare runt omkring sig.

Värma upp på en plats, prestera på en annan

En stor skillnad mellan träning och tävling är att på tävlingar så värmer vi upp hunden på en plats, sen förflyttar vi oss därifrån till själva tävlingsplanen.  Vi behöver alltså lära vår hund att fortsätta vara i arbetsmodus även om den inte fick värma upp där den sedan skulle prestera.  Vi behöver också lära oss själva hur vi ska hjälpa hunden att förbli i den arbetsmodusen.

Det finns flera övningar vi kan göra för att detta ska bli självklart för både oss själv och för vår hund.  Vi kan t.ex ta med oss hunden när vi ska åka och handla, ta hunden ur bilen på parkeringen vid affären, värma upp hunden utanför bilen, promenera bort till affärens ingång och där be hunden prestera ett eller flera moment.  Beroende på hur långt ni har kommit i eran störningsträning så får man anpassa när på dygnet man tränar på offentliga platser.  Det är ju betydligt lugnare på ICAs parkering klockan 08 en vardagsmorgon jämfört med klockan 17 en fredageftermiddag.

Varje gång du är iväg och tränar med din hund på kurs eller öppenträningar så passa på att värma upp hunden på parkeringen och sedan gå in i lokalen/ut på träningsplanen och be hunden att utföra ett moment.

 

 

 

Transportsträckor

Beroende på vilken gren du ska tävla så har du olika typer av transportsträckor som hunden behöver kunna utföra.  Ska du tävla HtM, Freestyle eller agility så räcker det oftast med att kunna föra hunden på och av tävlingsplanen.  I tävlingslydnad och brukslydnad behöver man föra hunden i transportsträcka flera gånger mellan dom olika momenten.

Efter ett utfört moment så får du berömma din hund och peppa den, men den behöver sedan samlas ihop och föras fokuserat till nästa punkt för nästa moment.  Det är viktigt att lära hunden att hantera växlingarna mellan stor glädje i berömmet till hög koncentration i nästa moment.  Öva dig själv och din hund på att växla mellan hög aktivitetsnivå och hög koncentration.  Öva er också på hur du vill att eran transportsträcka ska se ut.

 

 

 

Att prestera på första försöket

Som du märker så är det många saker som skiljer sig mellan träning och tävling.  Ännu en skillnad är att på tävling behöver hunden sätta momentet på första försöket.  I träning kan vi upprepa kommandon, ge hjälper, börja om, byta belöningar och mycket mer för att hunden ska lyckas bättre på andra försöket om det första inte gick som vi tänkt oss.  På tävling har vi inte den möjligheten.

Därför är det viktigt att du stämmer av att din hund faktiskt kan utföra dom olika momenten på första försöket.  Speciellt när vi lägger till den extra svårigheten av att inte ha värmt upp på just den platsen.  Öva dig därför på att vara uppmärksam på hur din hund utför ett moment när ni tränar.  Behövde du ge ett extra kommando?  Har ni stått på samma plats i en kvart och tränat redan?  Har du redan gjort flera repetitioner av samma övning så hunden börjar bli varm i kläderna?

Utnyttja situationer i vardagen att träna din hund på att prestera på första försöket.  På precis samma sätt som du tränade på att värma upp på en plats och prestera på en annan så kan du träna på att bara göra en repeption av övningen för att stämma av att hunden gör rätt redan från början.

 

 

 

Va? Får jag ingen belöning?

En av dom självklaraste skillnaderna mellan träning och tävling är att vi inte kan belöna med godis eller leksak på tävling.  Vi behöver lära vår hund att jobba längre utan belöning, att vara uthålligare och att inte bli frustrerad när belöningen inte kommer.  Det räcker inte med att bara sluta belöna när man är på tävling, och sedan belöna upp momenten igen efteråt.  Då får man snabbt en hund som lär sig att tävlingar är urtråkiga och antingen blir låga och ointresserade på tävlingen, eller blir överaktiv och ljudar av frustration för den inte förstår varför belöningen aldrig kommer.

Vi kan lära hunden att bli uthålligare på flera olika sätt, bland annat genom baklängeskedjning.  Olika metoder fungerar olika bra för olika hundar, men oavsett vilken metod som fungerar bäst för din hund så behöver du jobba upp din hunds uthållighet i arbetet.  Mental uthållighet (att kunna utföra flera moment utan belöning) är detsamma som fysisk uthållighet.  Vi behöver jobba upp den successivt.  Bara för att vi kan springa 2 km i sträck betyder inte att vi kan springa 10 km i sträck.  Bara för att hunden kan utföra två moment i sträck betyder inte att hunden kan utföra 10 moment sträck.  Vi bygger upp uthålligheten successivt, km för km, och moment för moment.