072-2281619 info@vmhundkurser.com

Tempo-övningar

 

I den här lektionen jobbar vi med att lära hunden att arbeta bort från oss.  Det kan vara svårt för många hundar att göra det.  Hittills så har allt vi har lärt våran hund byggt på att hunden ska jobba mot oss.  Vi belönar ögonkontakt, vi belönar att hunden går nära oss, kommer när vi ropar osv.  All vår träning har hittills gått ut på att få hunden klistrad vid vår sida.  Nu ska vi jobba med att hunden istället ska lämna vår sida och arbeta bort från oss.

 

Runda kon

Den första övningen vi ska titta på är runda kon.  Slutmålet för den här övningen är att hunden ska kunna springa ut från vår sida bort till en kon som står 10 meter framför, runda konen och springa tillbaka till föraren.

Vi kan dela upp det här i tre delar; att springa rakt ut, att runda konen, och att springa rakt tillbaka.  Vi börjar med den mittersta delen, att runda konen.

Här kommer jag att visa tre olika sätt att lära in att runda konen.

Det första sättet kräver att hunden har ett högt driv till externbelöning och väl inlärda belöningssignaler.  Börja med att lägga en boll bakom konen.  Ge hunden signalen för att få ta bollen, och så fort hunden tar bollen så ger du belöningssignalen för att komma och ta belöning ur din hand.

 

 

 

 

 

 

Det andra sättet att lära hunden att runda konen är genom att shejpa in det.  I den här filmen beskrivs dom olika stegen för att shejpa hunden runt konen.

 

 

 

 

 

 

Det tredje sättet är genom att ’slask-shejpa’, dvs utnyttja belöningen för att få hunden att runda konen.  I den här metoden börjar vi med att stå nära konen, och när hunden tittar på konen så belönar vi genom att ’dra’ hunden runt konen med hjälp av belöningen.  Vi kan göra det antingen med godis eller leksak.  Det viktiga här är att hunden måste först rikta sitt intresse mot konen, innan vi drar runt den med belöningen.

 

 

 

 

 

 

När vi har repeterat detta flera gånger så får hunden en belöningsförväntan runt konen och då ändrar vi vårt kriterie.  Istället för att belöna när hunden riktar sitt intresse mot konen, så väntar vi tills hunden även tar ett steg mot konen innan vi belönar.

Vi belönar fortfarande på samma sätt, genom att ’dra’ hunden runt konen med leksaken eller godiset.

Sen ändrar vi kriteriet igen, och väntar nu på att hunden börjar att runda konen innan vi belönar.  I det här skedet tittat jag noggrant på hunden huvud.  När hundens huvud rundar konen så belönar jag.

 

 

Springa ut till target

Att springa ut mot en target kan utnyttjas i flera olika moment.  Vi kan använda det för att lära hunden att springa ut mot rutan, att hoppa över ett hinder bort från oss och att lära hunden momentet ’framförgående’.

 

För att kunna utnyttja targeten på bästa sätt är det bra att hunden kan springa minst 20 meter mot targeten, och bli stående där.  Så här kan det se ut när det är klart.

 

 

 

I en tidigare lektion lärde vi vår hund att kliva upp på en kloss.  Klossen i det fallet kan liknas till en tasstarget.  Men då jobbade hunden mot föraren, nu vill vi att hunden jobbar bort från föraren.  Vid det här laget borde hunden alltså kunna sätta tassarna på en target, nu ska vi jobba med att flytta targeten bort från oss.

Vi börjar att stå nära targeten, och sedan jobbar vi oss längre och längre ifrån den.  Var noga med att hunden jobbar bort från dig, inte mot dig.

 

 

Spring så fort du kan

När vi jobbar med att lära våra hundar att springa ut från oss så behöver vi ofta jobba med att höja hundens tempo.  När hunden springer mot oss så gör det ofta det i ett högt tempo, men när hunden springer ut från oss så håller den ett lägre tempo.  Det beror på att hunden har en enorm belöningshistorik hos oss.  Eftersom det oftast är hos oss som hunden får tillgång till belöningen så är det hos oss som värdet ligger.

Om vi vill jobba med att höja tempot ut från oss, så kan vi utnyttja klara-färdiga-gå-leken.  Den leken bygger på att lära hunden att springa så fort den kan ut från oss.

 

 

 

 

 

Ställ ner en skål med mat eller en leksak på marken.  Flytta dig själv och hunden någon meter bort.  Håll fast i hundens halsband eller sele och när hunden verkligen hänger sig framåt för att få tag på belöningen så säger du ’klara, färdiga, gå’ och släpper när hunden fortfarande lägger sin vikt framåt.

Utöka övningen så att det blir längre och längre för hunden att springa till belöningen, tills hunden kan springa utan att kunna se belöningen där borta. Då har själva ’klara, färdiga, gå’ blivit signalen för att springa, snarare än bara åsynen av belöningen.

 

 

 

I videon så ser ni att när jag säger ’fädiga’ så vrider hunden sitt huvud någon centimeter åt vänster.  Då är jag noga med att vänta med att säga ’kör’ (jag hade klara, färdiga, kör som signal för den här hunden).  Jag vill se till att min hund har fullt fokus rakt fram innan jag släpper honom.  Alltså att hunden tittar i den riktingen som jag vill att han ska springa, innan jag släpper honom.

Den farten han har i starten är min målbild när jag lär in den här övningen.  Jag vill ha en hund som fullkomligt exploderar ut ur startblocket.  Inte en hund som lunkar iväg.

Läxa

 

Träna hunden på att kunna runda ett föremål.

Träna hunden på tasstarget.

 

 

Rekommenderad läsning inför nästa tillfälle

Upp-sitt s.161
Apporteringsövningar s.218