FRISIGNAL
Vad är en frisignal?
En frisignal ger hunden tillåtelse att bryta sin position så att det blir ännu tydligare för hunden när den ska vara stilla och när den får röra sig.
En frisignal betyder ‘du gjorde rätt, bryt din position, vi fortsätter att jobba.’
En frisignal är inte ett ‘varsågod, gå och gör vad du vill.’
Lär in frisignalen i olika steg.
1. Ge frisignalen samtidigt som du kastar belöningen på golvet.
2. Ge frisignalen och belöna först när hunden har rest sig/brutit positionen.
3. Ge frisignalen utan att belöna och gå vidare till nästa repetition.
4. Tappa belöning på golvet. Belöna hunden att den sitter kvar.
5. Tappa belöningen på golvet. Ge frisignal. Hunden ska strunta i belöningen som ligger på golvet och komma direkt till dig och fortsäta att jobba.
Vi kommer att titta på dom här punkterna var för sig.
Vi kommer nu att fördjupa oss i dom olika stegen.
Steg 1 –
Ge frisignalen samtidigt som du kastar belöningen på golvet
När du tycker att din hund har hållit en postion länge nog så ger du hunden en frisignal.
I början har frisignalen ingen betydelse för hunden, så vi kastar en belöning på golvet samtidigt som vi säger frisignalen, för att trigga hunden till att bryta positionen.
När vi har gjort det här tillräckligt många repetitioner så kommer hunden koppla ihop frisignalen med att den kan bryta positionen.
Om vi använder oss av omvänt lockande för stadgan, så behöver vi komma ihåg att stänga vår omvänt lockande hand innan vi ger frisignalen.
Eftersom den öppna handen betyder att hunden ska fortsätta att hålla sin position, så kan vi inte ha handen öppen samtidigit som vi säger att hunden får bryta sin position.
Steg 2 – Ge frisignalen och belöna först när hunden har rest sig/brutit positionen
När hunden har förknippat frisignalen med att bryta sin position, så slutar vi att kasta belöningen på golvet samtidigt som vi säger signalen.
Istället så säger vi signalen först, sen när hunden har brutit positionen så kommer belöningen.
Hunden bryter alltså sin position på frisignalen, och vi förstärker det (ökar sannolikheten för att hunden kommer fortsätta att bryta positionen på frissignal) genom att belöna hunden efter.
Steg 3 – Ge frisignalen utan att belöna och gå vidare till nästa repetition
När vi har ökat sannolikheten för att hunden ska bryta sin position på frisignalen, så behöver vi inte längre belöna det.
Nu kommer du istället att be din hund utföra nya uppgifter direkt efter frisignalen, innan du ger någon belöning.
Steg 4 – Tappa belöning på golvet. Belöna hunden att den sitter kvar.
För att kvalitetssäkra att hunden verkligen förstår att den ska hålla sin position tills frisgnalen har getts, så kan du ’tappa’ en belöning på golvet.
Målet är att hunden ska hålla sin position och strunta i den tappade godisen.
I början kan det vara smart att ’tappa’ godiset bredvid sin fot, så att om hunden skulle resa sig så kan du sätta foten ovanpå godiset för att hindra hunden från att äta upp den.
Men detta är fortfarande en impulskontrollsövning, dvs hunden ska kontrollera sig själv, det är inte du som ska kontrollera hunden med dina kommandon, så om hunden bryter positionen så stänger du helt enkelt din omvänt lockande hand.
Du säger inte nej till hunden när den försöker ta godiset på golvet, och du ger inte hunden ett nytt kommando för att återta sin postion.
När du gör det här dom första gångerna så kanske du behöver lägga godiset på golvet snarare än att tappa, för att hunden ska lyckas hålla sin position.
Plocka upp belöningen från golvet innan du ger hunden frisignalen.
Steg 5 – Tappa belöningen på golvet. Ge frisignal. Hunden ska strunta i belöningen som ligger på golvet och komma direkt till dig och fortsäta att jobba.
Det sista steget i inlärningen består av att lära hunden att inte ta för sig av utplacerade belöningar bara för att den har fått en frisignal.
Frisignalen betyder ju ’där gjorde du rätt, bryt din position och fortsätt att jobba’ och inte ’varsågod, gör vad du vill’.
Därför behöver vi lägga lite tid på att kvalitetssäkra att hunden har förstått att frisignalen inte är ett varsegod.
Det gör vi genom att ’tappa’ belöningen på golvet, och sen säga frisignalen utan att först plocka upp belöningen.
Hunden ska alltså välja bort den utplacerade belöningen när den bryter sin position och istället fortsätta att jobba.