Nostarget
Nu har du betingat en belöningssignal och börjat jobba med belöningssignalen i praktisk träning.
Du har övat dig på att se och fånga olika beteenden hos hunden, och även börjat lära hunden spelregeln; det jag belönar dig för vill jag att du upprepar.
Nu ska du använda alla dom här delarna till att lära din hund att dutta sin nos i din öppna handflata, en så kallad nostarget.
Vad är en target?
Target betyder mål på engelska, och man använder targets i hundträning när man vill ge hunden ett mål att röra sig mot.
Oftast så använder man nostarget, där hunden ska dutta sin nos mot något, t.ex. vår handflata, eller tasstarget, där hunden ska sätta tassarna på något.
Men man kan använda vilka kroppsdelar som helst som target.
I djurparker tränar man ofta djur med hjälp av targets. Man har t.ex. lärt lejon att luta sin skuldra mot staketet, så att veterinären kan komma åt och ge sprutor.
Men i hundträningsvärlden så är det oftast nos och tasstarget man använder sig av, även om det så klart förekommer andra targets.
Nostarget
Den vanligaste nostarget man tränar med är nosen i handflatan.
Man lär hunden att dutta sin nos mot en öppen (och tom) handflata.
Man kan sedan använda det för att flytta hunden, att träna in olika tricks, olika vändningar i fotgåendet, avlämningar i apportering, hoppstå, osv.
Nostarget är en väldigt bra grundfärdighet att ha.
När man lär in nostarget så sätter man fram sin tomma handflata framför hundens nos.
Hundar är ju konstruerade på det viset att om något sätts framför deras nos så vill dom gärna fram och undersöka, så då passar jag på och klickar och belönar när hunden stoppar dit sin nos.
Och så fortsätter jag på samma vis i några minuter.
Viktigt att tänka på är att det är hunden som ska dutta sin nos mot din handflata, inte du som ska dutta din handflata mot hundens nos.
Så här kan det se ut när man tränar nostarget för första gången.
Lär din hund en nostarget (dutta sin nos i din handflata) genom att sätta fram din öppna och tomma hand ett par centimeter framför hundens nos. Klicka och belöna när hundens nos nuddar din hand. Vartefter att din hund blir självsäkrare i övningen kan du utöka avståndet mellan handen och hunden, ha handen i olika vinklar, och även utföra det i rörelse så hunden får ’jaga ikapp’ din hand med nosen.
Framtasstarget
Att springa ut mot en target kan utnyttjas i flera olika moment. Vi kan t.ex. använda det för att lära hunden att springa ut mot rutan, att hoppa över ett hinder bort från oss och att lära hunden momentet ’framförgående’.
För att kunna utnyttja targeten på bästa sätt är det bra att hunden kan springa minst 20 meter mot targeten, och bli stående där. Så här kan det se ut när det är klart.
En framtasstarget är helt enkelt ett föremål som hunden sätter framtassarna på. När vi lär in en framtasstarget så gör vi det oftast med hunden mitt emot oss, så att hunden rör sig MOT oss för att kliva upp på targeten.
Vi behöver även lära hunden att kliva upp på targeten när den rör sig BORT från oss.