072-2281619 info@vmhundkurser.com

Innan du går kurs för mig så vill jag dela med mig av lite kunskap om inlärningspsykologi. 

Att lära sin hund något är mycket enklare om man själv förstår hur hundar lär sig. 

Alltid när vi jobbar med en hunds naturliga drifter (t.ex. jakt, vallning osv) så är belöningen inbyggd i arbetet, oavsett om det är jakt, vallning, att para sig, att söka rätt på föda, osv.  Om hundens naturliga drift är med i arbetet så behöver vi sällan belöna. 

Men så fort vi ska be hunden lära sig något som inte ingår i dens naturliga drift så behöver vi använda oss av inlärningspsykologi.  Det finns ju inget egenvärde för en hund att lära sig att gå fint vid vår sida eller komma när vi ropar, och därför behöver vi förstärka det beteendet om vi vill träna in det. 

Jag kommer förklara lite hur jag tänker:

Vikten av rätt förstärkare i träningen

Om vi kan förstå hur belöningar fungerar i inlärning av olika saker, så blir det lättare för oss att göra rätt när vi tränar.

Jag vill att du slutar tänka på belöningar som något du ger din hund för att den har varit duktig, och istället tänker på belöningen som en förstärkare.

Vad är en förstärkare då? 

Ska vi prata inlärningspsykologi så är en förstärkare något vi tillför hunden som ökar sannolikheten för att det önskade beteendet upprepas. 

Ska vi prata ren svenska så ger vi hunden en belöning när den sätter sig så lär den sätta sig igen, för att få tillgång till en till belöning.

För att förstå vilket syfte belöningen har i hundens inlärning behöver vi sluta tänka på det som en belöning, (alltså slut tänka på det som något vi ger hunden för att vi tyckte den var duktig) och istället tänka på det som en förstärkare. 

Alltså att det förstärker beteendet, att sannolikheten ökar för att hunden ska upprepa beteendet en gång till. 

Om jag ger hunden en förstärkare varje gång den sätter sig så ökar sannolikheten att den sätter sig igen. 

Om jag ger hunden en förstärkare varje gång hunden tittar på mig under promenaden så ökar sannolikheten att hunden fortsätter att titta på mig under promenaden. 

Varje gång jag förstärker ett beteende så ökar sannolikheten för att hunden upprepar beteendet en gång till.  

Och en gång till. 

Och en gång till.

Och vi vill ju att hunden upprepar beteendet flera gånger, för ju oftare vi gör något, ju bättre blir vi på det.

Bara för att en hund sväljer det godis som du erbjuder den, så betyder inte det att belöningen är en förstärkare. 

”Min hund äter allt, så jag kan belöna med vad som helst.” och så håller hundföraren fram en näve foderkulor eller torra leversnittar. 

Och ja, hunden sväljer absolut foderkulan när ägaren erbjuder den.  Men fungerar den som förstärkare? 

Ökar sannolikheten verkligen att hunden upprepar beteendet för att få en till leversnitt? 

Eller har hunden bara svalt torrfoderkulan men inte upprepat beteendet? 

Ökar sannolikheten för att hunden ger dig kontakt på promenaden trots goda dofter i backen om den får leversnitten? 

Ökar sannolikheten för att hunden sätter sig när det är blött och lerigt ute om och om igen för att få leversnitten? 

Är hunden villig att släppa alla störningar runt omkring för att få leversnitten?

Eller sväljer hunden glatt leversnitten och sen slänger sig rakt ut i kopplet medan du står där och att konstaterar att det här med belöningsträning inte fungerar, för hunden gör ju ändå som den vill?

Belöningar/förstärkare är aldrig statiska

Bara för att något fungerar som en förstärkare i en situation betyder inte att det automatiskt kommer fungera som förstärkare i en annan situation. 

Hemma i köket kanske den där leversnitten visst är en förstärkare, men när man sen står där på hundkursen på trång yta och främmande plats, bland flera andra hundar och människor, så har leversnitten plötsligt tappat sitt värde helt och hållet.  Hunden sväljer belöningen, men den upprepar inte det beteende vi vill förstärka. 

I en sån här situation hade hunden behövt bättre kvalitet på belöningen för att få det att fungera som förstärkare.  Och vad som är bättre kvalitet avgör hunden.

I den här filmen pratar jag mer om förstärkare:

 

 

Nu när du har fått en inblick hur förstärkare fungerar så ska du lära din hund en belöningssignal. 

En belöningssignal talar om för hunden vilket beteende det var som var det rätta. 

Ibland hinner vi inte fram med vår belöning i tid och då kan det vara en fördel att ha en belöningssignal för att tala om för hunden att där, just där, gjorde du rätt. 

På det sättet blir vi mycket tydligare med hunden om vad vi vill att den ska göra, och inlärningen sker snabbare.

En vanlig belöningssignal är klicker.  Man får en bättre tajming i sin träning och inlärningen blir både effektivare och roligare för hunden. 

Du måste så klart inte använda dig av klicker om du och din hund inte är vana vid det, då kan du istället välja en annan belöningssignal, t.ex att säga ’rätt’. 

Om du vill använda klicker men inte vet hur du ska göra, så följer här lite instruktioner.

Klicka in din hund

Det man gör när man klickar in en hund är att betinga ljudet till att betyda belöning. 

Vi kan tänka på Pavlov och hans hundar som började dregla när dom hörde en klocka ringa för att dom förknippade klockan med mat. 

När man betingar klicket gör man samma sak, man förknippar ljudet av klickern med godis. 

När man klickar in hunden behöver hunden inte prestera något under själva inklickningen. 

Den behöver inte titta på dig, eller sitta, eller göra något över huvud taget, förutom att svälja godisbiten som du ger den i samband med varje klick. 

Det brukar räcka med att köra tio repetitioner av klick – belöning, följt av 30 sekunders paus, tio repetitioner, paus, och så en tredje omgång av tio repetitioner.

Öddi visar hur det kan se ut när man klickar in hunden:

 

 

Om du hellre vill använda dig av en annan belöningssignal så gör du på precis samma sätt som med klickern, dvs du säger ordet och sedan belönar du hunden. Då kan det istället se ut så här:

 

 

Så med hjälp av en belöningssignal som talar om för hunden exakt vilket beteende vi vill ha mer av, och med hjälp av rätt slags förstärkare för att öka sannolikheten för att beteendet upprepas, så kan vi både fånga och forma fram olika beteenden hos våra hundar när vi tränar.

När man pratar om att fånga ett beteende så menar man att man förstärker ett beteende som hunden erbjuder spontant, utan att vi lockar, visar, ger kommando eller på annat sätt  trugar hunden. 

Vi klickar och belönar helt enkelt när hunden utför ett frivilligt beteende. 

T.ex. när hunden sätter sig så klickar och belönar vi. 

Eller när hunden lägger sig, eller när hunden tittar på oss. 

När hunden gör något som vi tycker är bra så fångar vi beteendet genom att klicka och belöna.

Fördelen med att fånga beteenden är att vi inte har en massa hjälper som vi behöver jobba bort. 

I traditionell träning så jobbar man inte med att fånga beteenden. 

Istället så lockar/mutar man oftast hunden till att utföra det man vill. 

Om vi tar ”ligg” som exempel.

När vi får hem våran valp och ska lära den på traditionellet vis att ligga så lockar vi ner den i liggande position med hjälp av en godbit. 

Hunden följer godbiten med nosen och hamnar därför i liggande position. 

Vi lär hunden att lägga sig genom att muta ner den i liggande position. 

Så nu står vi där med en hund som kan lägga sig så länge vi för vår godisfyllda hand i en L-rörelse mot marken.  M

en om vi vill att hunden lägger sig utan att vi gör en massa handrörelser för att muta ner den så måste vi nu börja jobba bort den här L-rörelsen. 

Vi lägger alltså ner en massa tid på att lära hunden att föja våran hand, sedan en massa tid för att inte behöva använda handen.

Men valpen kunde ju faktiskt lägga sig långt innan den flyttade hem till dig. 

Att lägga sig ner fanns ju med i hundens repertoar tidigt i valplådan, så varför slösa bort en massa tid på att muta ner hunden att lägga sig, och sen slösa bort ännu mera tid på att lära hunden att lägga sig utan mutan? 

Varför lära hunden något den redan kan? 

Om vi istället fångar beteendet, alltså klickar och belönar att hunden lägger sig, så slipper vi jobba bort mutor, handrörelser och handtecken.

På den här filmen ser du hur man kan fånga beteendet (ligg) genom att klicka och belöna när valpen lägger sig.  För att få upp valpen på fötter igen så kastas en belöning en bit bort.

 

 

I filmklippet används inget kommando.

Så hur vet valpen att han ska lägga sig?

Av två anledningar.

Jag har använt ljudet av klickern för att tala om att där, just där när du la dig ner så gjorde du rätt.

Och för att jag har förstärkt beteendet genom belöningen, och om jag förstärker ett beteende så ökar ju sannolikheten för att beteendet upprepas.

Med andra ord; valpen vet vilket beteende han ska utföra för att klicket talade om att det var just att lägga sig som var rätt, och han upprepar läggandet om och om igen för att han får en förstärkare varje gång han lägger sig.

I inlärningsfasen behöver man alltså inte använda sig av något kommando, utan man väntar  med det tills hunden kan det vi vill att den ska kunna, i det här fallet att lägga sig.

Alla beteenden går så klart inte att fånga.

Om vi vill lära hunden att släcka en lampa genom att trycka sin nos mot lampknappen så kan vi ju bli stående väldigt länge om vi bara ska vänta på att hunden utför det beteendet helt spontant.

Men för dom beteenden som går att fånga så gör man det.

Nu hoppas jag att du har fått en inblick i grundläggande inlärningspsykologi för hundar.  Du kan förebereda dig inför kursstarten genom att testa en massa nya belöningar, både mat och lek, och utvärdera vilka som är dom bästa förstärkarna för din hund.  Ta med dig dessa till kursen.  Utmana gärna dig själv genom att prova saker du i vanliga fall inte använder, t.ex rå köttfärs, lättkokt lever, fiskbullar, osv.  Du kan även förbereda dig och din hund genom att lära in en belöningssignal, antingen med klicker eller ett ord som t.ex. ’rätt.’  En belöningssignal följs alltid av en belöning, och skiljer sig därför från allmänt beröm eller uppmuntran.

Om du har några frågor om förstärkare, belöningssignaler eller att fånga beteenden så är du välkommen att höra av dig till mig innan kursstarten.  Du når mig lättast via mailadressen: info@vmhundkurser.com

Varmt välkommen på kurs!