Här kommer en liten sammanfattning av dagen:
Vi började med att prata om varför tonåringar är som de är, och gör som de gör. Under tonårsperioden så utvecklas hundens amygdala (känslecentret) i hjärnan, så helt plötsligt upplever hunden nya, och framförallt STÖRRE känslor än tidigare, samtidigt som det prefrontala cortexet (som styr impulskontroll) ännu inte är fullt utvecklat.
Medan allt det här händer i hjärnan så fylls även hunden med en massa nya hormoner, som kan höja den generella stressnivån i hunden. En förhöjd stressnivå gör att man kan bli mer reaktiv, och att de reaktionerna man får inte alltid är proportionerliga med situationen. (Det är dock viktigt att komma ihåg att bara för att en stressnivå är förhöjd, så betyder inte det nödvändigtvis att hunden är stressad. Står man till exempel på startlinjen av sitt livs största lopp så är ens stressnivå förhöjd, men man är inte stressad.)
Vi vet också att stress påverkar inlärningsförmåga, och förmågan att sortera information, vilket göra att det kan bli svårare att träna sin tonårshund.
Och i samband med allt det här så ligger tonårshunden även i den fasen i sin utveckling där den börjar bryta sig loss från flocken för att skapa sin egen flock.
Jag själv väljer att fokusera på endast tre områden i min hundträning under tonårsperioden och ger mig själv tillåtelse att släppa allt annat. På så sätt undviker jag misslyckanden och konflikter. Jag väljer att fokusera på balans & kroppskontroll (som stärker både hundens kropp och självförtroende), nosarbete (att jobba med nosen är både berikande för hunden, och är ett sätt att motverka stress) och engagemangsövningar, eller ‘välj mig’ lekar.
Dom här tre områden som jag väljer är utifrån hur mitt liv ser ut och hur jag lever med mina hundar. Det är inte facit för vad man väljer att träna på under den här perioden. Om jag bodde i stan kanske jag skulle träna på koppelgående och hundmöten t.ex.
Vi även om olika överslagsbeteenden, hundmöten och hur vi kan hjälpa våra hundar i såna situationer.
I självstudiekursen “Hjälp! Min hund lyssnar inte på mig!” får du lära dig varför din hund gör som han gör i olika situationer, och hur du kan göra för att nå fram när han är okontaktbar.
Du kommer även få lära dig om din hunds kommunikation, så att du kan vara lyhörd för vad han säger, och hjälpa honom när han behöver det.
Du lär dig mitt 3-stegs-system för att kunna hantera situationer som hundmöten, när det plingar på dörren, att kursa med andra hundar och andra situationer där du kämpar med att få kontakt med din hund.
I den här självstudiekursen ingår:
En inspelad föreläsning om stress och hundspråk, för att ge dig en ökad förståelse om varför din hund gör som han gör, vad som påverkar hans beteenden, och hur du kan agera för att nå fram när han blir okontaktbar.
9 stycken lektioner där jag guidar dig steg för steg i resan mot en lugnare vardag.
Filmer och texter som är lätta att förstå och följa.
Arbetshäfte för att stödja din inlärning och träning.
Under dagen pratade vi om (och testade en del) ‘välj mig’ lekar.
Vi provade ‘spring så fort du kan leken’.
Här är en film som beskriver hur man lär hunden den leken:
Och här är en film på när jag tränar den med störning (att det finns andra hundar i lokalen)
Vi pratade även om hur vi kan lära våra hundar att vila på en pausplats (bur eller filt) medan vi tränar en annan hund, eller medan vi sitter och jobbar om vi har hunden med på kontoret, eller medan vi fikar på uteservering osv.
Här är en film på när jag påbörjar den träningen med Flea:
Och här har vi kommit lite längre i träningen och har lagt på störningar:
Om filtträning är något som du känner att du vill lägga tid på så har jag en onlinekurs där jag går igenom hela processen från start till slut. Du kan läsa mer om det här:
https://vmhundkurser.com/filttraning-passivitet-online/