072-2281619 info@vmhundkurser.com

Dag 1 Fem-dagarsutmaning i Engagemang och Fokus

 

 

Nu kör vi!

Första dagen i femdagarsutmaningen.

För varje dag kommer du få en ny uppgift, och varje uppgift bygger vidare på den tidigare uppgiften från föregående dag.

Du deltar på det sätt du själv vill.

Vill du träna lite i smyg för dig själv så gör du det.

Vill du filma din träning och lägga ut den för hela världen (eller åtminstone dina vänner) att se så gör du det.

Om du lägger upp din träning på instagram så får du gärna använda #EngagemangUtmaning

Här är dagens uppgift:

I den här övningen ska vi jobba med att på ett strukturerat sätt lära hunden att alltid komma tillbaka direkt efter en utkastad belöning för att fortsätta att engagera sig i oss.

Övningen är uppbyggd i flera olika steg, och vi kommer gå igenom varje steg för sig.

Stegen ges först i text, och sen visa dom olika stegen på film.

 

Steg 1

Kasta en belöning åt höger.  Hunden springer dit och äter upp godisen.  Så fort hunden hunden har ätit upp godiset så ger du belöningssignal och kastar nästa godis åt vänster.

Hunden springer dit, äter upp godiset, och så fort hunden äter upp godisen, så ger du belöningssignal och kastar nästa godis till höger om dig.

 

Steg 2

Kasta en belöning åt höger.  Hunden springer dit och äter upp godisen.  Så fort hunden lyfter huvudet från marken så ger du belöningssignal och kastar nästa godis åt vänster.

Hunden springer dit, äter upp godiset, och så fort hunden lyfter huvudet från marken, så ger du belöningssignal och kastar nästa godis till höger om dig.

Genom att kasta godiset varannan gång till höger och varannan till vänster, så får hunden rutin på att springa framför dig, och bygger upp en belöningförväntan åt det andra hållet varje gång.  Den här belöningsförväntan ska vi utnyttja i dom kommande stegen.

 

Steg 3

När vi har gjort steg 1 tillräckligt många gånger, så kommer hunden att veta att så fort den lyfter på huvudet så kommer nästa godis kastas åt det andra hållet.

Vi kommer utnyttja det nu genom att istället för att ge belöningssignalen så fort hunden lyfter på huvudet, så ger vi belöningssignalen när hunden har lyft på huvudet OCH TAGIT ETT STEG mot det håll vi kommer kasta belöningen.

Eftersom hunden förutser var nästa belöning kommer att kastas, så kommer den ta ett steg åt det hållet, och det är först då vi ger belöningsignalen.

Vi förstärker alltså att hunden rör sig bort från där godisen landande, och tar steg mot det nya hållet.

 

Steg 4

Eftersom vi fortsätter att kasta godiset varannan gång åt höger, och varannan åt vänster, i motsatt riktning till var hunden för stunden befinner sig, så kommer hunden att bygga upp en självsäkerhet i att det lönar sig att röra sig åt det nya hållet varje gång den har ätit upp sitt godis.

Nu ändrar vi belöningssignalen från när hunden har tagit ett steg, till att hunden har tagit flera steg åt det nya hållet.

Vi fortsätter att bygga på med fler steg från hunden innan vi ger belöningssignalen, tills hunden har nått ända fram till oss innan belöningssignalen ges.

 

Steg 5

Vid det här laget har vi alltså en hund som äter upp sin godis, springer tillbaka mot oss, när hunden är ugnefär i höjd med oss så ger vi belöningssignalen och kastar godiset åt det nya hållet.

Nu kommer vi att istället för att kasta godiset åt det nya hållet, ge hunden godiset direkt i munnen.

Vi kastar alltså först en godis åt vänster.  Hunden springer och äter upp godiset.  Hunden vänder automatiskt tillbaka och springer mot oss.  När hunden har nått fram till oss ger vi belöningsignalen och belönar hunden direkt i munnen, sen kastar vi nästa godis åt höger.

 

 

 

Idag kommer vi göra den här övningen på ett störningsfritt ställe, gärna där hunden är van vid miljön.

I morgon kommer en ny uppgift, som bygger vidare på dagens uppgift.

 

MVH Vicky

VM HUNDKURSER