Balansträning
Den här lektionen fokuserar på balansövningar.
När man jobbar med balansövningar så är det dom stabiliserande musklerna som man jobbar med, dvs. dom skelettnära muskler som håller leder på plats.
Fördelarna med balansträning är många. Genom regelbunden balansträning så förbättras hundens hållning, balans och proprioception. Lederna blir mer stabila, hunden får förbättrad bålstyrka och förbättrad styrka i alla rörelseriktningar. Hunden får även förbättrad kroppsmedvetenhet samtidigt som koordinationen mellan olika muskelgrupper ökar.
Säkerhetsregler
Balansträning är en väldigt skonsam form av träning, så länge det görs på rätt sätt.
På senare tid så har det gått mode i just balansträning vilket har medfört att det florerar träningsfilmer och tips om övningar som inte lämpar sig för nybörjarhundar, och i vissa fall inte lämpar sig över huvud taget.
Men även en väl anpassad övning kan vara olämplig om man inte följer vissa säkerhetsregler. Därför kommer den här lektionen börja med tre viktiga punkter att tänka på när man balanstränar.
Regel 1, Arbetsställning
När vi pratar om arbetsställning så menar vi hundens arbetsställning i dom olika övningarna.
I samtliga övningar behöver vi försäkra oss om att hunden har rätt vinklar i rygg, huvud och höfter, utifrån vilken övning vi gör. Jag kommer därför prata om dessa vinklar i varje övning vi gör (där det är relevant).
Om hunden inte har rätt vinklar i kroppen när den utför övningen så blir övningen i bästa fall verkningslös och i värsta fall skadlig.
Regel 2, Tid
Visst ser det lätt som en plätt ut, när vi ber hunden sätta upp framtassarna på en kudde som ligger på golvet och sen bara stå där ett tag? Hur svårt kan det vara, liksom?
Den här typen av träning är betydligt mer intensiv än vad man kan tro och det behövs inte lång tid i varje position för att jobba med dom muskler vi vill komma åt.
Första veckan räcker det med 60 sekunder i position, 30 sekunder vila, och så upprepar man det tre gånger. 3 x 60 sekunder med 30 sekunders vila för varje övning hela första veckan, och sedan utökar man det med 30 sekunder till veckan därpå. Alltså 3 x 1.5 minuts träning med 30 sekunders vila mellan varje minut.
Tredje veckan höjer man med 30 sekunder igen, så att man tränar 3 x 2 minuter med 30 sekunders vila emellan.
Mer än så krävs inte när vi balanstränar, och det är en av fördelarna med den här sortens träning, att det inte kräver så mycket tid.
När man har tränat en övning i några veckor och har nått 1,5 – 2 minuters träning så är det en fördel att försvåra övningen, snarare än att öka tiden. Läs mer om detta i regel 3.
Till skillnad mot styrketräning och konditionsträning så kräver balansövningar och kroppskontrollsövningar inte regelrätta vilodagar och kan tränas varje dag i veckan.
För att få bästa effekt av träning så behöver det göras 3-4 gånger i veckan.
Jag vet att det låter väldigt lite med endast 60 sekunder åt gången. Men att be hunden utföra en övning för länge för tidigt kan ge både muskel och ledsmärta hos hunden.
Regel 3, Belastning
I all form av träning så behöver vi succesivt öka belastning i övningen för att fortsätta att utvecklas, och så även i balansträning.
Här menar vi dock inte att vi ökar belastningen genom att öka vikten, utan istället ändrar vi på miljön genom att ändra på redskapen vi använder i övningen. Det finns flera olika steg i ökningen av belastningen.
- Gör underlaget mer ostabilt
- Ha en enhet under framtassarna och en enhet under baktassarna
- Ha en enhet under framtassarna och varsin enhet för baktassarna
- Ha varsin enhet under framtassarna och en enhet under baktassarna
- Ha en enhet under varje tass
- Växla mellan olika höjder på frambenen och bakbenen
Med enhet så menar jag föremål så som kudde, dyna, kloss, pall, stol, osv.
Det är alltså svårare för hunden att stå med frambenen på en kudde och bakbenen på en annan lika dan kudde, än att stå med alla fyra tassar på en och samma stora kudde.
Vi kan alltså antingen öka tiden som hunden ska utföra övningen, eller öka belastningen.
Det är viktigt att endast öka antingen tiden eller belastningen under en och samma träningsperiod.
För att få hållbara resultat så krävs en långsam ökning i träningen.
Vi får alltså ingen fördel i träningen genom att ha för bråttom och öka tid och belastning samtidigt.
Om vi upplever att hunden visar tecken på muskel eller ledsmärta efter en träningsperiod så kan det vara svårt att avgöra varför om vi har ökat både tid och belastning samtidigt.
Det här är alltså dom tre säkerhetsreglerna som vi behöver tänka på inför våra träningspass.
Utöver dom här tre sakerna finns ett par saker till jag vill prata om innan vi sätter igång med övningarna.
Tecken på trötthet
Dom allra flesta hundar tycker att balansövningar är superkul, speciellt om man lär in övningarna med positiv förstärkning.
Det är därför ditt ansvar som förare att se till att hunden inte tränar längre än den rekommenderade tiden.
Men det kan hända att hunden inte orkar hela den tid du har tänkt dig. Beroende på dagsform, grundförutsättningar, tidigare träningspass och andra faktorer så händer det att hunden blir trött innan träningstiden är uppnådd.
Vi behöver vara uppmärksamma på hundens tecken på trötthet så vi kan avbryta träningen om det sker. (OBS! Alla hundar visar inte tecken på trötthet. Det är inte okej att träna hunden för länge bara för att den inte visar att den är trött. Det är ditt ansvar, inte hundens, att träningspassen avslutas i tid)
Vanliga tecken på trötthet är:
Svankande rygg
Hunden börjar darra
Hunden får svårt att hålla balansen
Hunden går ner från redskapet
Hunden vill inte upprepa övningen
Det är inte alltid helt lätt att upptäcka dessa tecken på trötthet.
Man får helt enkelt vara lyhörd för hunden. Man kanske tycker att hunden inte utför en övning med samma precision som den gjorde repetitionen innan, eller att den har svårare att hålla en korrekt arbetsställning genom övningen.
Ibland kan det som verkar som olydnad, alltså att hunden inte utför övningen när man ber om det, egentligen vara trötthet.
Den här filmen visar hur hunden gör flera repetitioner av en övning, för att helt plötsligt välja att undvika att upprepa den, hur mycket man än lockar och ropar. (Att kasta iväg en godis bort från redskapen är en signal som betyder att hon ska upprepa övningen)
Om övningen är för svår
När vi balanstränar så är det i stillheten som träningen sker.
Vi vill alltså inte få fram stora rörelser från hunden när den försöker hålla balansen.
Om hunden inte kan stå stilla, så är övningen för svår.
Man kan minska svårigheten på olika sätt, men oftast handlar det om att underlaget är för ostadigt.
Prova att träna på ett stabilare underlag några träningspass för att sedan öka svårigheten succesivt om du märker att hunden har svårt för övningen.
I den här filmen ser vi hur hunden behöver parrera med hela kroppen för att klara av att stå på balansbollen. Den här övningen är alltså för svår för den här hunden. Om hunden inte kan stå stilla så är övningen för svår.
I slutet av filmen hörs jag be om hjälp att lyfta ner hunden, och det är ännu en säkerhetsaspekt. När vi jobbar på höjder som är över hundens mankhöjd så behöver vi vara förskiktiga med hur vi låter hunden hoppa upp eller ner.
Att locka kontra att lära
I all min träning, både av egna hundar och i min verksamhet, så arbetar jag med positiva förstärkare för att lära hunden vad jag vill att den ska göra, snarare än att muta eller locka hunden.
Detta gäller även när jag tränar balans och styrka.
Proprioception bygger på att hunden ska förstå sin egen kropp, och det gör den inte om den mutas in i olika positioner.
Kroppens muskler tränas, men inte proprioceptionen. Men det finns även en säkerhetsaspekt i att inte muta/locka.
Jag vet med all säkerhet att jag inte kan bänkpressa 150 kg. Men om någon erbjuder mig 1,000,000 kr om jag försöker, så kommer jag ta i för kung och fosterland för att lyckas. Och det säger sig själv att skaderisken i det här läget är enormt.
Troligtvis så får jag både trasiga muskler, muskelfästen och senor om jag tvingar mig själv att bänkpressa 150 kg.
Detsamma gäller våra hundar. Om vi erbjuder hunden motsvarigheten till 1,000,000 kr (t.ex. en köttbulle) så är det svårt för oss att veta om hunden utför övningen för att den kan det, eller om det är köttbullen som driver hunden in i övningen.
Om hunden då inte är fysiskt redo för att utföra övningen så ökar skaderisken.
Om vi inte kan locka hunden in i övningen, hur ska vi då visa hunden vad vi vill?
Vi kan använda oss av nostarget och tasstarget för att lära hunden vad vi vill att den ska göra.
När vi tränar balansövningar eller tricks så är det lätt att även vi, och inte bara hunden, rycks med och tycker att det är kul.
Men innan man lär in en övning eller trick så behöver man fundera över om det jobbar med rätt områden för sin hund som individ. Dom flesta slänger sig iväg och köper en pilatesboll eller peanutboll och börjar träna hunden på den, långt innan hunden är fysiskt redo för det.
Om man ska dela in balansträning i olika svårighetsgrader så ligger pilatesbollar, peanutbollar och äggbollar på nivå 4 och 5.
Se till att din hund kan utföra övningarna på nivå 1, 2 och 3 först!
(Nivå 1 är utan några enheter, nivå 2 är med en kudde eller balansplatts, nivå 3 med flera platta enheter)
Detsamma gäller för tricks och konster. Det ser jättehäftigt ut med en hund som kan utföra flashiga cirkuskonster, men vissa övningar sliter mer än dom bygger och bör endast göras i vissa fall, eller inte alls.
Inlärning av framtasstarget
Inlärning av baktasstarget
Inlärning av alla fyra tassar på olika föremål