När man ska börja klickerträna sin hund så börjar man med det som kallas ”att klicka in hunden”. Med det så menar man att man betingar ljudet av klicket, eller för att förenkla, vi hjärntvättar hunden till att koppla ljudet från klicket till att betyda godis. Tänk Pavlov och hans hundar. När dom hörde klockan dreglade dom, för ljudet hade blivit betingat till att vara synonymt med mat.
Klicka in hunden genom att klicka och belöna, klicka och belöna, klicka och belöna, tio repetitioner och sedan 30 sekunders paus. Sedan 10 repetitioner till följt av 30 sekunders paus, och så 10 repetitioner till. Medan vi klickar och belönar behöver hunden inte prestera något eller göra något speciellt. Den behöver inte titta på dig, den behöver inte sitta, den behöver inte vara lydig över huvud taget. Det ända hunden ska göra är att svälja godiset som du stoppar in i hens mun varje gång du har klickat.
Ungefär så här kan det se ut när man klickar in en hund.
Klicket är en belöningssignal. Det är en signal, eller en markör, som talar om för hunden att där, just där, gjorde du rätt. Jag brukar tänka mig klicket som ett kamera-klick. Det är som att jag tar en bild av hunden i precis det ögonblick den gör rätt. Missar jag tajmingen med klicket så har jag missat bilden på hunden också.
Från och med nu så betyder ett klick alltid godis. Eller leksak fungerar så klart också. Men klicket ska alltid följas av en belöning. Det finns inga tillfällen där man klickar utan att belöna efteråt. Vilket betyder att om du har klickat för att hunden har gjort rätt, och sen hinner hunden göra fel innan du tar fram godiset, så belönar du ändå. Råkar du av misstag klicka när hunden gör fel, så belönar du ändå. Har du lagt klickern i bakfickan och råkar sätta dig på den så den klickar, så belönar du ändå. Klick betyder alltid belöning.
Så nu är hunden inklickad och klar! Nu är det bara att köra igång med träningen. Börja att klicka och belöna i just det ögonblick som hunden gör rätt. När jag har klickat in en hund så brukar jag börja att lära in någonting relativt lätt, som t.ex nostarget i handflatan. Så här såg det ut första gången Öddi tränade nostarget.
I kommande blogginlägg får du lära dig mer om bland annat att fånga beteenden, shejping och targets.
Jättebra jag ska börja så